понедељак, 17. април 2017.

СУМРАК
ПАРЛАМЕНТАРНЕ
ДЕМОКРАТИЈЕ

Веома је тешко сазнати да је демократија лаж.
Као и фудбалеру. Да године пролазе, рефлекси споре, мишћи старе, моторика не функционише у складу са информацијама ока. Па се почне дерати на суиграче. А они паметнији и интуитивнији, кажу да су ове нове лопте неколико пута брже од некадашњих. Од скорашњих.
Све што је смишљено за велики број људи, смишљено је да их се забави и замами. А мањину да заштити.
А ако не бих хтио да будем тако мрачан и заједљив, морао бих да кажем да су Политичке Странке настале као аутохтони и аутентични концентратор и преносник животних, економских, колективних, интереса одређених друштвених слојева. Класа.
У законитом хаосу Индустријске Револуције, и свих других револуција, географских, трговачких, интелектуалних, то је био одређени стабилизатор, да тај болид не излети у првој кривини.
Али. Врло брзо су на сцену ступили они који су стручњаци да забаве масе, широке слојеве друштва.
И преузели, на разне начине, Странке, Синдикате и Покрете. Па им то није било довољно. Почели су да формирају Невладине Организације.
У свом златном добу, преузели су и демократске пунктове. Као што је Амерички Конгрес.
Гдје не можеш ни доћи ни опстати, ако те не прати Осам Тамбураша са Петроларина.
Тако је Парламентарна Демократија прнула у Чабар.
Неомарксиситичким рјечником речено, Набијена На Курац.
У земљурцима, веома мало битним, Парламент се, као и Вишестраначје, намеће као спас људског рода. Она Нојева Барка. Па се форсирају Странке. Које оснивају свакојаке будале и будалаши.
Прије рата нисам био нико и ништа а онда сам основао Странку.
Та вишевјековна фарса са Парламентарном Демократијом, завршава се ових дана.
Финасијерски Територијализам је изградио такву планетарну моћ да Државама не  би помогло да имају и по три Парламента.
Зато сада ничу покрети и свијести за заштиту и повратак Националне Државе.
Све интеграције су да те ја држим зауши, гологузог и страга. А ти да имаш право да упалиш свјетло али не можеш да се усправиш.
Парадоксално је да и једнима и другима Парламентарна Демократија, и Политичке Странке, постају сувишне.
И онима који Управљају Финансијерским Територијализмом, САД, Нато, ЕУ и Класичним Морганистима. Као и онима који су излизали шарене лаже страначке и схватили да је Парламент мјесто за промају НДД Сфере.
Зато је и Ердоган посегнуо за промјенама Устава. Из Парламентарне у Предсједничку Државу.
Видјећемо у коју страну ће то ићи.
Ми, дабоме, можемо говорити Ердогану као о турском дивљаку, као потирачу Ататурковог насљеђа, које се, узгред, претјерано увеличава, као уништитељу Курда и грабљивцу туђих територија.
Али то не мијења суштину промјена.
Ердоган је законит продукт краха Парламентарне Демократије. И унутра и свана. ЕУ, која је једна велика Лажна Парламентарна Демократија, гузи Турску око интеграција већ деценијама.
Ми можемо рећи да је овај оближњи шифрант Вучић, диктатор, гуликожа и тоталитатор.
Али не можемо избјећи суштину да Србија нема Политичке Странке. Па, сходно, не може имати ни Парламент. И Парламент не може да влада, и кад би сви посланици били фини, паметни и учтиви. Јер, никога не заступају.
Тај процес ће тећи даље.
Тамо, у микрорејоним, гдје има услова и захтјева бирача, треба развијати Политилчке Странке, савремено и процедурално, до крајњих граница, и користити Парламентарну Демократију.
А тамо гдје се све отело, зависићемо од Воље Разуђених Бирача. Коме ће дати повјерење. И од невоље оних који неће да излазе на Изборе, па унапријед се слажу са било којом већином.
А то је лото са само двије куглице. Орбан или Вучић.
Иванов или Вучић.