петак, 5. август 2016.

У БиХ,
У ТОКУ ЈЕ
ЖРИЈЕБАЊЕ
ЗА 2018у

Година је и тако пропала.
Љето је, мање од шездесет дана је до Локалних Избора.
Након којих слиједи стршљеник формирања власти, примопредаје и усвајања локалних буџета. Па долазе нове године и српски јануар.
Све је то лоше вријеме, за нас, Заједничке Органе. И све нас, полако, прекрива рузмарин, сњегови и шаш.
Треба записати сљедеће.

► Осим аранжмана Савеза За Промјене и Српског Пробосанства, Међузај се, у БиХ, ни по гузици није почешао, да припомогне било каквој кретњи даље. Јер, о напретку, реформама, економским успјесима, немогуће је говорити.
► Бакир Изетбеговић је пола мандата утрошио у дресирање и приптомљавање Фахрудина Радончића.
► Драган Човић је изгубио вријеме у празној Еурофорији.
► Република Српска је губила вријеме у борби са наказама Савеза За Промјене који су умислили да у Заједничким Органима представљају Српску, Јужну Америку а послије подне и Русију.
► Међузај, ЕУ, Амамб и слично, потпуно су се пасивизирали уздајући се у Савез За Промјене који ће чаробним штапићем разбити Републику Српску а они ће, у Брисел и Вашингтон послати Викиликс: Реформе су успјеле.

Посљедица таквог, скоро двогодишњег, стања јесте неколико лажних пројектила о напретку БиХ, у интеграцијама и унутра. Мехкор. Попис. Реформска Агенда. Измјена Изборног Законодавства. Писмо Намјере. Неписане Намјере.
То је било стање које се може окарактерисати као Подвале Парова.
А кулминирало је сусретом Додик – Бакир. Којег је, према показу, организовао Вигемарк, шеф делегације и високи бриселски представник у БиХ. Вјероватно не са намјером да произведе неку корист или штету, већ Нако. Можда је и имао неке деструктивне намјере, или његови налогодавци. Али, свеједно, испало је Нако.
Основне карактеристике таквог скоро двогодишњег стања су.

► Сви актери су дошли у потпуно пасивну позицију. Ни један скакач нема оно поље на лакат, ни један лауфер нема дијагоналу, топови у угловима а пиони дошли један до другог, са празним редовима до себе.
► Локални избори не дају довољно горива да би се политичка сцена узбуркала. Мањевише, све побједе и порази су познати. Избори ће бити потпуно мирни и предвиљиви. Осим што неће бити 17.864 црвена билборда СДП-а са будалаштином Држава За Човјека.
► Савез За Промјене је скроз разбијен. Први је иступио Иванић. А кандидoвањем Чавића за Градоначелника Бањалуке, донијели су и дефинитивно Потврду да више не постоје.
Бакир Изетбеговић не може да се 2018е кандидује за Члана П, јер је у другом узастопном мандату. То му даје одговарајући маневар. Човић може да се кандидује и поптуно је сигуран. То му, такође, даје, одговарајући маневар. Иванић може да се кандидује али то му не даје никакав маневар. Он мора да га обезбиједи. Увидио је да терет Издајништва Сазапа и муслиманских гласова више не може да се подноси. Стога је иступио самостално, напустио мјесто Предсједника ПДП и покушава да са Додиком начини пакт о томе да буде Кандидат СНСД и свих неиздајничкх српских политичких фактора. Тај пројект подржава Међузај, њен видљиви, а нарочито њен невидљиви дио. Јер, Додик не може да се кандидује за Предсједника Републике и просто мора да се кандидује за Члана Предсједништва. А пошто неће бити Бакира, а остаће Човић, Додик ће да улети као Џингис Кан у младу расаду. Стога је најпречи пројект спријечити Додикову кандидатуру. У том пројекту је Иванић. Међузај, невидљиви дио грозничаво анализира. Гдје ће штета бити мања. Или оставити Додика у Српској или га пустити у Предсједништво.

Како се понаша Главни Четверац БиХ.

► Човић креће у активизам јер настоји да у преосталој половини мандата ријеши барем неке кораке Хрватског Питања, уздајући се у то да ће то Сарај и Међузај морати да прихвате како би га имали мирнијег у Предсједништшву. Зато је, као што је Иванић изјавио Више ништа није исто, он рекао Више нема Скупштинске Већине.
► Бакир зна да ће умјесто њега у Предсједништво доћи неки Звиздић и да је потребно обезбиједити бољу позицију Политичког Бошњаштва. Пошто је потопио Лагумџију, припитомио Радончића, остало му је да се мало приближи Додику. Кад већ није успјело да га се ухапси за било што.
► Иванић се репозиционира како би остао у игри у оквиру Међузај Пројекта и у оквиру Српства.
► Додик зна да је у предности тако да штафетну палицу може да, као трећи тркач у 4 х 400, дадне и гледаоцу, златна  медаља је обезбијеђена. Девастиран је Савез За Промјене. СНСД нема гдје да изгуби на Локалним Изборима, Иванић више није противник а неће оснивати нову странку. Чавић се самосахранио, а и други су га, у Кандидатауру за Градоначелника БЛ. Босића Бакир може само послати у неки Санџак. Пошто ће након Локиз почет да му се дрма и шубара и гузица, на мјесту Предсједника СДС-а.

Због свега тога, догађа се ово што се види у задњих мјесец, два, три, у БиХ.
Сви стоје узазид и гледају 2018у.