уторак, 26. април 2016.

БАЛКАНСКА
ПРОВОКАЦИЈА
ДАВУТОГЛУ

Јасно је да је Турска уведена на Балкан, само да би се Балкан подјаривао.
Јер, Турска нема никакве аспирације што се тиче овог шареног подручја. Мали Санџак и мало већи Филџан у БиХ, обзиром да се Албанци и Шиптари на пригодан и потребан начин не баве исламом, већ нечим другим, уноснијим, нису довољни магнети за присуство и утицај.
Нема ни аспирације, нити могућности, за економске инсталације и тржишни кајмак. Јер, овдје нема тржишта а Економија Турске није таква каквом је национално-вјерске очи Сарајева виде.
Осим тога, Турска, и без Ердоганове агресивистичке и диктаторске политике, има, за цијели овај вијек, својих и околних проблема у толикој мјери да јој не остаје ни времена ни снага за било шта друго.
Ово подручје, не само БиХ, не може Турској ни да послужи за степеницу ка Европској Унији. Јер Унија у исти кош трпа Србију, Албанију и Турску, као смрдљиве потенцијалне чланове. БиХ се и не сјете.
Дакле, једина сврха ратног и дејтонског, као и постдејтонског, инсталирања Турске у БиХ, јесте држање националне и вјерске мјешавине у БиХ, а и Србије, довољно подгријаном.
Балкан као Буре Барута.
У том свјетлу треба гледати и долазак Предсједника Владе Турске на отварање бањалучке џамије Ферхадија.
То је мали корак за Ислам. Али свјетлосни за Скалу Запаљивости БиХ.
Стога овај потез треба схватити као прворазредну Турску Балканску Провокацију.
А није лоше да се мало и накнаднопамети.
И да Срби увиде да је рушење Ферхадије било потпуно антисрпски потез, срачунат на оправдање чишћења Срба из тадашње Босанске Крајине и цијеле БиХ.
Јер, да је отишла Српска Бањалука, отишло би све.
Што је био Циљ.
Данас је. И будући је.