субота, 23. април 2016.

ДА ЛИ
САВЕЗ ЗА ПРОТЕСТЕ
ЖЕЛИ КРВ

Ако је легитимна теза Савеза За Промјене да Владајућа коалиција у Републици Српској истовременим Контрапротестима жели сукобе, онда је легитимна и теза да Савез За Промјене, поред тога што жели да прерасте у Савез За Протесте, Протестима жели крв, рушење и силу.
Јер, једина сврха Протеста би могла да буде у томе. Не жели то, промјену власти, да уради, или не може, на Изборима. Зато то жели да уради Протестима.
Прича да организују мирне Протесте да би већина грађана изразила Незадовољство тешким економским и социјалним стањем, за мале је новине и веселу свеску.
Протести не могу да буду мирни.
То није паљење свијећа за Принцезу Дајану.
Протести које је организовала Опозицији, када су у прве редове полегли Ранку Мишић, имали су за циљ улазак у Народну Скупштину. Само их није било довољно па то нису могли да остваре. Иначе, да сто хиљада људи опколи скупштину, шта би ко могао да уради.
Онда би, након Ранке, на сцену ступио неки Сазапов Кличко.
Дакле, најмање за шта се може оптужити Опозиција, јесте жеља да се организују масовни протести и за подсвјесни циљ да се догоди какав инцидент који ће изазвати рушење, разбијање, паљење и масован прилив грађана којима полиција неће моћи и неће жељети да се силом супротставља.
Њихове ноћне море су слике стријељања Чаушеску пара. Они подсвјесно желе да учествују у некој таквој историји. Себи су наметнули Мисију. И сада покушавају да је наметну и Јавности и Грађанима. То се види на лицу Младена Босића. То је право лице Савеза За Промјене. Опсједнутост. Ни један други лидер тог Сазапа није тако опсједнут. А Опсједнутост није политичка категорија. Већ психолошка и психијатријска. Добар дио инокосних јавносника такође је, под тим десетогодишњим притиском, запао у властиту Опсједнутост Додиком и Есенесдеом.
Њихова, Сазапова, Опсједнутост властитим аутизмом, властитим политичким аналфабетизмом, властитом минорношћу, комбинује се са опсједнутошћу Додиком и Режимом.
Што изазива Политичко Сљепило.
Политичко Сљепило се огледа у томе што оно не може да види да СНСД десет година побјеђује на изборима. Ту власт није отимао. Грађани су гласали за СНСД. Када се сабере број оних који је гласао за СНСД и број оних који нису изашли на изборе, то је огромна већина оних који нису гласали за и не подржавају СДС и ПДП и промјенитеље.
Они који нису изашли на изборе нису за СНСД али су тиме поручили онима који излазе на изборе Слажемо са вашим избором. Дакле слажу се са избором Есенеесдеа. Као што би се сложили и са избором Есдееса.
Да су за Есдеес и Промјене Власти, и Педепе, они би изашли на изборе и гласали за њих или, барем, против Есенесдеа.
Дакле.
Гдје је велика већина грађана о којој говори Савез За Промјене када их повезује са Незадовљством економском и социјалном ситуацијом.
Није на њиховој страни.
Иако никоме није добра ниједна ситуација. И свима би требала боља и много боља.
Какве знакове даје та непостојећа Велика Већина Незадовољства.
Па да би их Савез За Промјене, подржао, каналисао и артикулисао у политичке програме и захтјеве.
Никакве знакове не даје.
Опозиционо генерисани штрајкови, протести, поруке, све су мањи и мањи. Не зато што нема разлога, већ зато што људи увиђају да се тиме ништа не рјешава и да их се злпупотребљава. Као што се злоупотријебило студенте и Случају Копилад. Када је организаторска копилад понизила студенте који су пришли протесту на улици и од њих начинила политичку копилад.
Сада Сазап на исти начин жели да накурњачки искористи грађане.
Немам ништа против да сви грађани изађу на протсте. Али имам против тога да се иза тога крију Есдеесовци и Педепеовци, обичне Политичке Овце Јаловице.
Пуно би поштеније било да тај Сазап, Есдеес и Педепе, организују своје страначке протесте. Одбор овај, одбор онај. Па да видимо сучим у сватове или сучим пред Милоша.
Есенесде ће, ако организује Контрапротесте, организовати само своје чланове. Јер не жели да грађане истура испред себе. И не жели да се крије иза неке своје измишљене, нереалне, пароле.
Контрапростеси немају циљ да кажу да тече мед и млијеко. Али имају циљ да надкажу да није све пропало, као што Мала Група Опсједњака жели да то наметне сваком живом појединцу.
Опозиција, Есдеес и Педепе, Десет Пуних Година покушавају да убиједе Јавност да је све пропало и да је све криминализовано и опљачкано. Не могу да вјерујем да је народ, та Велика Већина, толико глуп да то не види. Или да барем не повјерује.
Мислим да би Савез За Промјене требао на неки начин да размотри своје психолошко стање Групног Нихилизма којег жели да претвори у колективни.
Њихови темељи, темељи политичке организације су подобро у питању.