понедељак, 18. април 2016.

ЕСЕНЕСДЕ
МОРА ТРАЖИТИ
ДРУГЕ САВЕЗЕ
ЗА СРПСКУ

Играти на Српску Демократску Странку и на Партију Демократског Прогреса као на окосницу Савеза За Промјене у Републици Српској, или, пак, Савеза Против Републике Српске, политички је било наивно, аматерски и аналфабетски.
То више говори о способности, обавијештености и квалитету дркаџија у саставу Сарајевске Међународне Заједнице, него што говори о Српству те двије странке.
Педепе је приручна партија Младена Иванића и служила му је само као мјеница за његову шетњу кроз функције како би играо британску улогу у БиХ.
Да није тако не би изашао, по налогу и нарени, из власти са Есенесдеом и ишао са много слабијим Есдеесом.
Сада кад је истрошио Партију и кад му више не треба, поклонио ју је Бореновићу, да не буде љут што стално мора да лаје у Народној Скупштини и што не може никуд на важну функцију.
Српска Демократска Странка се употребљава још од Чавића. Са Босићем поготову.
Сада је, мада не одскора, у стању расутог терета. Башка Босић, башка све остало. Башка Шаровић, башка Мектић, башка Добој, башка Бијељина.
О стању у Есдеесу више говоре кордони оних који су оришли из Есдееса. Могу они причати да су то операцие Есенедеа, операције Служби и слично. Али толики број људи по којима је Есдеес био препознатљив може само да значи да се ради о Тренду Суноврата.
Главни Пробојник Есдееса сада је Мектић. Који је пред сами рат завршио сигурносни курс при СУП-у Хрватске, пред сам Рат. А тада је СУП Хрватске био потуно просрпски. И чим је побиједио Хадезе, сав тај СУП је пребјегао на Слободну Срску Територију.
Шаровић је, међутим, највреднији капитал Сазапа који је доспио у руке Бакирсараја и Странаца Усранаца. Преко њега и његовог министарства тиха вода рони бријег.
Босић служи да трчи око месаре, па кад види да Додик изађе, да шкевће иза тараба, трећи тамовамо. Од киле злата до разнијех смлата.
Неко много паметнији и политички разборитији, схватио је да је Издаја постала модни детаљ Есдееса и цијелог Сазапа, за више сезона.
Стога се догађају сљедеће свари.
·        Иванић се повлачи са мјеста Предсједника ПДП
·        Иванић шаље миомирисне сигнале Додику
·        Иванић иде Дрском Додику у Мрску Палату
·        Милан Миличевић, предсједник Главног Одбора даје интервју Гласу Српске гдје се лиже и умива ко мачка предкишу, поред неложенг фијакера
·        Сви су се усрали од Контрапротеста.
Све то значи да је игра постала очигледна. Валтер више није Сва Котлина Сарајска. Валтер је Савез За Промјене.
Сада се, преко Миличевића јавља Главни Одбор а преко Иванића, креатори Савеза За Промјене.
Мличевић треба да сугерише да српске странке о виталним питањима за Републику Српску мисле исто. Што Есдеес и Педепе нису нигдје показала, већ годинама.
Треба узети у обзир да се тај интервју, пласиран на двије стране и на насловној, објављује у новинама Слободног Копање.
Иванић, пак, има улогу прилажења Додику.
А Иванића се треба чувати и кад дарове носи, кад је с тобом у Коалицији, и кад је у Вањалуци и кад је у Сарајеву.
Паметни одјел Великих Кројача, чији шнитови су укројени и у Савез За Промјене, закључио је да још нем може да обори Додика. Зато му треба прићи, заварати га, лансирати приче како га хвали Брисел, каоо он шаље сигнале Западу. А у међувремену учинити све да СНСД получи лошије резултате на овогодишњим изборима.
Остаје само питање да ли је главни датумски циљ 2018а. Или 2024.
Мислим да је 2018.
Треба спијечити Додика да иде у Предсједништво или га искористити да подржи Иванића. Јер Иванић више ни на који други начин и ни са чијом подршком не може проћи у Предсједништво БиХ.
А потребан им је. Више него сам себи. И више него што га цијела Дркања занима.
Дакле. Од Есдееса и Педепеа Српска, па и Есенесде нема користи.
Есенесде треба за 2018у тражити друге Савезе За Српску. Градити велику коалицију, не предизборну већ на темама Самосталности и Опстанка. А послије избора конкретизовати договоре.
Највише на том послу урадиће ако брзо ревитализује организацију и освоји много гласова.
Јер сви хоће са јакима и сви су тада реални. И оћни да раде за Републику Српску.
Ако падаш, сви хоће преко тебе и сви су нереално гладни моћи и позиција. Тада забораве на Републику Српску.

Као и Сазап.