уторак, 19. април 2016.

ТРИ СТВАРИ
ЗА РЕПУБЛИКУ
СРПСКУ

Прије него што се Политичка сцена Републике Срске не претвори у Јал, Кал, Вожи Тобла Тебра и свеопшти Тинк Пинк форум, као што је то у Србији, треба нешто учинити.
Опасност је реална мада је Србија много погоднија за горњу дијагнозу од Срба Овдје. Јер Србија је сва чаршијска, варошка, паланачка, малограђанска. А то погодује дијагнози и дијагонали на потезу Певаљка – Редаљка. У јавној оптици. И Продаја – Издаја у економији и политици.
У Републици Српској људи нису тако склони ћаршији и вароши, нису тако добри, бољи су, нису тако подмукли, крволочнији су. Ово су људи са душом дјевојке и руком крвника. Њих није могуће прилагодити. Њима се мора прилагодити.
Република Српска је мала земља. Милион и триста, четиристотине, хиљада живућих, туземних. Једно комунално предузеће ујутро може да очисти све што пеко ноћи засеремо и закртожимо.
Стога нема много снага на које се може ослонити.
Осим на своје широке сиромашне слојеве.
Ти слојеви су, истовремено, и у чланству двије највеће Политичке Странке. Савезу Независних Социјалдемократа и Српској Демократској Странци.
Српска Демократска Странка је у расулу и у издаји. Због свог вођства које је уништава одавно, а не због Чланства и Бирачког Тијела. Чекајући своје Српско Демократско Вођство, она се лако може расути и распасти.
Стога Савез Независних Социјалдемократа остаје као једина валидна политичка снага. Са више од 175.000 чланова и више од 300.000 гласова.
Вријеме је преломно за Републику Српску. Зато што је преломно за цијели Балкан. И зато што се Сарајево ућутило.
Кад кажем преломно за Балкан, не мислим на годину двије. Биљана тек платно забелеше.
Кад кажем Сарајево се ућутило. Онда мислим да се ућутило као Шиптари, док није растурена Југославија.
Савез Независних Социјалдемократа треба да да учини ово.
·        Самосталност Српске да уобличи и промовише као дугорочну Националну Дејтонску Стратегију. И постдејтонску. Са крајњим циљем Стварања независне и међународно признате Друге Српске Државе. У ту сврху СНСД може и промијенити име у Самосталност Српске. Јер. Есенесде више није европска социјалдемократска странка, пошто социјалдемократија и у Европи више не постоји. Европа још постоји.
Есенесде је странка Широких Сиромашних Националних Српских Слојева.
·        Есенесде треба да се организационо трансформише у Странку Са Људима. Да се врати на организацију 2000 Мјесних Одбора и да је даље разради. То значи да постане Странка Социјалног Савеза. Странка која ће имати политичке капиларе за све социјалне слојеве и групе. А не церову кору на којој сједи Мудро Руководство Ја.
·        Есенесде треба да почне одмах да ради на стварању Политичког Конгломерата Савез За Српску. То морају да буду озбиљне политичке организације у смислу дугорочности а не у смислу властите ад хок манипулације. Јер је то онда србијанизација политичке сцене.
Све те странке не морају да буду у било каквој врсти коалиције са СНСД. Али морају да буду у чврстом загрљају Самосталности Српске.
Из тог загрљаја треба да настане здрава опозиција. Когод био на власти.
Јер се на Есдеес, дуље вријеме, не може рачунати. А времена нема.