недеља, 21. фебруар 2016.

ШТА ЋЕ УРАДИТИ
СДС У БАЊАЛУЦИ.
ИСТО ШТО И У
ЗИМБАБВЕУ.

Поред озбиљних анализа Ценисавете, о кредитима, процедурама и, у посљедње вријеме, омиљеној установи ССУ кордона, Српских Сарајских Унитариста, Централној Банцибих, те поред тужног викенда због одсуства Јавног Мектића, уз пјесму Тужна је недјеља, јавност се бави и предстојећим прољетним сјетвеним радовима у бањалучком одбору Српске Демократске Странке.
Анализе иду линијом расједа. Докторица Весна из најстарије или извјесни јуноша из најмлађе гарде.
Судбински су избори, у уторак који први дође, након одласка Стевандића и стендбајисања вјечног кандидата Огњена Тадића.
Бањалука је концентрисана вивисекција, успорени час анатомије, свих слабости Српске Демократске Странке. Још од велике демократске пароле Продај Краву, Купи Пушку.
Да је Есдеес овдје успио да постане Политичка Странка, успио би свуда. Чак и на Палама.
Политички егзибитори Есдееса су сматрали да је Странка Стање Народа. Да је довољно да се нечег боји, да неког подржава и да редовно гледа лоше телевизијске дневнике.
Неки су мислили да је довољно имати Странку на Палама а да ће се све остало ријешити само од себе.
Није довољно, дабоме.
Когод жели Велику Политичку Странку у Републици Српској, мора је имати у Бањалуци. Без обзира гдје је сједиште Владе. Да не буде забуне.
Есдеес је лоше почео у Бањалауци. И лоше завршава.
У почетној, крављој фази, озбиљни националисти и интелектуалци тешко су се примицали Есдеесу. Такво стање је задржано током свих тих деценија.
Есенесде влада у Бањалуци, равномјерно, слабошћу Есдееса и својом снагом.
Посљедњи који је правио добре резултате у Бањалуци, из Есдееса, био је Горан Поповић. Својом тенницистичком, менаџерском и хладнокрвом пресијом.
Посљедњи који је имао неке шансе да начини добру организацију, био је Стевандић. Јер зна људе, зна подручје, зна услове. Мада је превише мекан за Организацију.
И прије и између та два имена, Есдеес је алхемичарски експериментисао до у бескрај.
Сада се довео у ситуацију да не може више ништа учинити. Осим чекати да Есенесде сам себи запетља ноге и поломи руке. А замоли Деенес да га, на земљи, још пар пута удари маљем у главушу.
Људи из Пописа, некадашњи Бањалучани, који живе у иностранству, листом, када дођу у Бањалуку, залутају и не могу је препознати.
Так, данас и одавно, лута Есдеес. Не препознаје ни себе ни Бањалуку.
А људи знају да Нова Бањалука није заслуга Есдееса.
Биће, само, зло ако се још неко навади и пође за Есдеесом у Бањалуци.