субота, 10. октобар 2015.

ИВАНИЋ
КОЛО ВОДИ,
БОСИЋ
СОРТИРА
АУДИО-КАСЕТЕ

Јавност је Републику Српску већ подијелила на двије глобалне Политичке Странке.
На Криминалце и на Издајнке.
Моји поетски сигнативи за њих су Шефиди и Белобосанци.
Издаја није била тако честа у Политичкој Историји Републике Српске. Много више је било Непоштења, Незнања, Лудости и Политичке Перверзије. Што је све устоличила Српска Демократска Странка, још у тренутку Првих Демократских Вишестраначких Избора у БиХ. Касније је неке од тих способности модификовала, неке напустила а неке усавршавала. У неким дисциплинама је, много успјешније, учествовао и Есенесде. Или још учествује.
Издаја није, дакле, некомпетентност или неспособност, да се Покрет организује као Политичка Странка или да се води Држава. Није ни прихватање босанскохерцеговачких закона, који су надлежност Ентитета.
Издаја није ни бити у Савјету Министара.
Али јесте Издаја прихватање сарајевског Политичког Програма, познатијег као Пробосанство.
Што је Есдеес, и Младен Босић, и учинио. Потписавши и неке народњачке папире и споразуме.
Учинио је то и Младен Иванић.
Али Младен Иванић нема кога издати, јер нема Партију. А већ је научио на ситне мале издаје. Издао је Есенедее, изашавши, ономад, по наредби, из власти с њима, у Српској.
Тако је Књига Издаје пала на Младена Босића. И на онај дио руководства Есдееса који га подржава.
Младен Босић сада носи Крст Издаје у Републици Српској. Због своје политичке неодлучности, због политичког аналфабетизма, због ситношићарџијске, класичне башчаршијске политике, тако неприродне Србима и Српству уопште, због недостатка храбрости да иде на изборе, због недораслости за мјесто Предсједника Српске Демократске Странке.
Младен, што потпуно потврђује дијагнозу из горњег пасуса, покушава тај Крст Издаје да збаци причама о Кили Злата и пуштањем снимака обичнх криминалаца.
То не бива.
Младен Босић, и Есдеес, требао је да реагује на неколико кључних тачака. А није.
То се односи, прије свега, на Политички Програм Есдеа који говори о регијама у БиХ што значи укидање Републике Српске.
Да су тада Босић и Есдеес изашли из власти у Сарајеву и попишали оне папире које су, у аранжману амбасада потписали, данас би њихов противник Додик и Есенесде били у великим проблемима.
Говорећи о преосталом дијелу мандата, до Општих Избора, то још увијек није касно. Али би Српска Демократска Странка морала, тада, промијенити Предсједника.
Крст Издаје, којег носи Младен Босић, крвавији је и бодљикавији, због још једне чињенице.
Коловођа цијеле игре је Младен Иванић. А не Босић.
Иванић води Босића, и овце, од тора до тора. А на њему се не види вуна Издаје. Он је Члан Предсједништва, Сунце Ти Јебем. Он иде у Бугарску. Да разговара са Председничкото Бугарче. Он извикује, са Вратника, Док сам ја у Предсједништву, Есенесде неће видјети власти у Сарају.
Ера Младена Босића, пак, неће бити упамћена по његовој Издаји. Биће укњижена на изборима.
Али биће упамћена по другипут пропуштеној прилици Есдееса да се трансформише у Политичку Странку. Овај пут не из Покрета већ из Друштва Једног Лица.