петак, 9. октобар 2015.

ДРЖАВНУ
ТЕЛЕВИЗИЈУ
РЕПУБЛИКА
СРПСКА
ТРЕБА ДА
ФИНАНСИРА
ИЗ БУЏЕТА

Да прецизирам.
Медији су, по Општем оквирном споразуму за мир (Париз, Дејтон) у искључивој надлежности Ентитета.
Пошто је Република Српска у Дејтон и његов Устав, и у БиХ, ушла као Држава, са свим њеним, државним, практичним и теоретским алаткама, њена телевизија је била Државна Телевизија Републике Српске. О квалитету не желим. Радио Телевизија Републике Српске и данас је Државна Телевизија. О квалитету било би депласирано.
Јавна Телевизија не постоји. Нити може постојати. Та синтагма је смишљена само да би де развластила Држава. Јер З&ФТ, све што чини чини зарад либерализације, дерегулације, деетатизације, денацификације и декултуризације.
Да је Јавна Телевизија толико цивилизацијско добро, зашто постоји Сиенен. Зато што Држави, онима који су у Америци Држава, треба телевизија која ће да прича како они кажу.
Да Држава може да направи бољу Телевизију показује Русија Данас, на енглеском.
Нешто нисам примијетио да је Јавни Телевизијски Сервис Сједињених Држава постојећи медиј.
Државну Телевизију Републике Српске, коју критикују сви, од најусранијег опозиционара до Нашег Свијетлог Предсједника, предуго пуштамо новинарским и нарцисоидним половњачама.
Радио Телевизију Републике Српске треба вратити у Народну Скупштину.
То се постиже кроз два корака.
·        Финансирање из Буџета. Чиме се грађани ослобађају малтретирања, утуживања, а РТРС неефикасне наплате. Буџетске паре су такође паре грађана.
·        Буџетско издвајање треба да се договори консензусом свих парламентарних странака а, у економском смислу, Ертересом треба да управља Одбор директора којег двотрећински бира Народна Скупштина а који онда бира Директора (сваких пола године Извјештај Скупштини о пословању). У уредничком смислу: Народна Скупштина, простом већином, именује Одбор Уредника који бира Главног и потребне уреднике.
Телевизија Башчаршије и околног дијела БиХ, БХТ, финансирала би се из Буџета БиХ, смањењм ставке за оне Домобране који себе називају Оружаним снагама БиХ.
У погледу Ертереса, то је једини начин да Држава Српска задржи Државну Телевизију.

Иначе ће је унутрашње и спољне будале, под притиском ријалитија и инострано финансираних телевизија одвести на буњиште.