субота, 11. јул 2015.

СРЕБРЕНИЦА ЗИД

Много лажи, наивности и површности, изречено је о Сребреници у склопу обиљежавања двадесетогодишњице Стријељања Ратних Заробљеника. А нарочито, откако се прочуло да Велика Британија, то нечасно свјетско творство, спрема сребреничку резолуцију у УН.
Једна од најповршнијих, и најтрајнијих, због које је и покренут цијели пројект, јесте Геноцид.
А аналитичари, са друге стране, мудрују о томе како то муслиманима у БиХ, Бошњацима, треба као мјесто окупљања ради учвршћивања и стварања Нације.
Сребреница, пак, као Сарајевска, а уз ову годишњицу, и глобална представа, може се објаснити само са двије чињенице.
·        То је јевтин дневнополитички скеч који служи разним Колиндама и Вучићима, као и домаћим политикоидима, у Сарајеву, дабоме.
·        То је трајни пројект уперен против опстанка Српске и Срба у БиХ.
Све између тога, недостојно је помена оним несретним цивилима који су стријељани у тих неколико дана послије заузимања Сребренице.
Остале жртве, које су биле под оружјем, униформом и на списковима војних јединица, страдалници су рата у коме су учествовале.
Све између тога отужна је Фарса и Фасада која се продукује, репродукује и мултипликује у маниру масовне робне марке за општу употребу и испирање јавне и појединачне свијести.
Та Фарса и Фасада омеђене су званичницима и елитом, бившом и садашњом.
Тај гадљиви скуп у коме су Бил Клинтон, политичка дртина, Мадлен Олбрајт, политичка мрачница, Валентин Инцко, политички пацов, Александар Вучић, политички пајац, Колинда Грабар, политичка барбика, и у коме се баш та Колинда, од неке професионалне инструисане сребреничке нарикаче назива Краљица Балкана, најбоља је слика вјештачки синтетизованог пијетета који не допире до стварних жртава Сребренице.
Количина мржње и одбојности која се разлива поводом ове годишњице Сребренице, са бошњачке, политичке и јавносне стране, дефинитиван је доказ да је овдје, у БиХ, латентна мржња прешла тачку послије које је могу контролисати само строге подјеле.
Босна и Хецеговина је земља у којој влада правило Ако хоћеш да се међусобно мрзите, и истребљујете, од рата до рата, живите заједно а ако хоћеш да избјегнете међусобно зло, подијелите се.
Зато је Сребреница прије свега Зид.

И није, као што су сви зидови на земљи, подложна руинирању, осипању и рушењу, већ расту, чврстини и одбојности.