среда, 11. март 2015.

3621.
ЛОКВАЛНА
САМОУПРАВА

Поред свих неизлаза и блата у које се упало због Кризе, Локалне Заједнице у Републици Српској све више се заглибљују и у проблеме нефункционисања власти.
Власт у некој вукојебени, као и у највећем граду, није битна и неће промијенити ничији живот. Али је неизбјежна у ланцу администрације, у спровођењу законитости, државне политике Српске, и у одлучивању о ономе што јој је надлежност.
Демократија воле Кретене.
То је зато што Демократија има више врата него зидова. Више прозора него прагова. У Демократију може да уђе когод хоће. А никога не можеш избацити.
Па, кад погледаш спектраријум читавих батаљона одборника по Републици Српској, неки подиоци ти сугеришу сумрак, безизалз и пораз.
Локални избори, озакоњени курчевим рјешењима странаца, замагљени варком о директној демократији, праву на кандидовање сваког живог и праву на избори свихнасвечетиристране, показују се све више као узалудно друштвено и национално расипање енергије и пара.
За толике локалне изборе, пута шездесет општина, ни у једном случају нисмо добили општинску власт која је постала политички хит, која је постала Народна Прича.
Законска вертикала од локлане до републичке власти не функционише. А и оно што је регулисано, подложно је волунтаризму. Може овако а може и онако.
Директан избор начелника непотребан је демократсти институт.
Његов опозив није синхронизован са избором.
Надлежности скупштинске одборничке већине су симптоматичне и непродуктвине.
Локалне изборе треба законски опскрбити практичнијим рјешењима и спојити их са Општим.
На тим избрима би Странке ишле и са својим одборничким листама а цензус би морао да буде и изнад 5%.
Након избора, у Народној скупштни би се именовали начелници у општинама, на приједлог Странке која је добила највише гласова за одборничку листу.
Начелника би и смјењивала Народна Скупштина, уз одлуке Суда, што се мора такође регулисати новим законским подлогама.
Начелник ссе, дакле, мора детронизовати. Мора више одговарати Влади Републике Српске. Мора постати главни административац и извршилац у Општини а не Суверен.
Одборници се морају пропустити кроз више сита и решета, и морају постати одговорнији својим Странкама и локалној јавности и заједници. Морају постати озбиљнији.
Локална скупштина не може бити пијаца уторком.
А и хаос који се догађа у многим локалним заједницама, знак је слабе републичке власти, знак је да они моји Локални Феудалци узимају маха, знак је да Феудални Менаџери имају параполитичке амбиције, знак је да неко хоће да оствари паралелну моћ коју није добио на изборима.