среда, 17. децембар 2014.

3441.
МИНИСТАРСКА
НЕРАВНОПРАВНОСТ.
СНСДЈЕД МРАЗ.

Влада Републике Српске већ одавно је нерјешива осмосмјерка. Нарочито откако је уведена конститутивност свих свуда.
Али. Да не улазим у међунационалне односе и неравноправност. Само ћу рећи да у парламентарним демократијама владе чине министри странака које су добиле гласове и посланике, а не министри натуреног националног састава.
Ну. Мене сврби Есенесде.
Есенесде је добио 213.665 гласова за Народну скупштину. Деенес - 61.016. А Еспе - 33.695.
Есенесде има 7 министарских мјеста. Деенес - 3. Еспе - 4. Хадезе - 1.
Мандарку је изван 16 а и ја је не рачунам јер је добила више од 300.000 гласова и она је себи изборила мјесто. Пошто није била задњи шкрипући вагон у изборној шлеп служби. Као што се очекивало.
Деенесов министар кошта нешто више од 20.000 гласова.
Социјалистички министар кошта само нешто више од 8.000 гласова.
Есенесдеов министар, пак кошта нешто и још нешто више од 200.000 гласова.
Пошто Есенесде, директно из организације има само једног министра. Тегелтију. Који је то постигао и у својим и општинским резултатима. Постигао је и Богданић. Али нема организациони минули рад и стартовао је са већ наслијеђених постоља.
Свака Велика Странка треба да своје резултате расподијели на организацију. Да јој врати. Да они који донесу гласове добију, већином, и министарска мјеста. Тако ће користити Странци за сљедеће изборе. Велике Странке највећи дио министарских мјеста расподијеле већ у преткампањама. То је демократски коректно и поштено према организацији. Ми мислимо да је успјеху странке допринио тајитај. И предлажемо вам га како будућег министра. Ако побиједимо.
Са Есенесдеом то није случај.
Ево мјесто, министре мој, за резултат те не питам.
И низашто друго те не питамо. Зато у владиним и другим оборима Есенесде има само оних 46% мјеста о којима сам писао.
Вјероватно и због те дједамразовштине, о саставу Владе, нити о избору Есенесдеових министара није расправљао ни један страначки орган.
Поред посланичке, што не укључује све посланике, Есенесде добија, поново добија, и Министарску Фракцију.
Велика Странка ће се једног дана накривити. Ако не стоји на три стуба. На Посланичком. На Министарском. И на Организационом.