субота, 16. август 2014.

3162.
ЕНО ДРУГА
ЧЛАНА
БИРАЧКОГ ОДБОРА

Има да се на раскрсници, на којој се нађе, одмах заустави саобраћај а семафори да почну трептати од среће.
Да поносно прође за ту прилику црвеном зебром, уважен као да носи седам кила комунистичког попрсног ордења.
Управо су наступили Дани Бирачког Одборења.
Предлажу се чланови Бирачких Одбора. Распродају се мјеста у Бирачким Одборима. Купују се. Нуде се. Размјењују се.
То је посљедица изборног законодавства у Босни и Херцеговини и Републици Српској.
Којег је, одавно, и у другим сегментима, требало промијенити. Али пошто је политичка сцена у заједничким институцијама неразјашњива, не зна се ко је у колизији а ко у коалицији, то је немогућа мисија.
Углавном. Главни проблем је што мјеста у Бирачким Одборима припадају свима једнако на цијелој територији Дејтона. Па нека странка која не живи на том подручју, у Прцпиздинцима, нпр, добије мјеста као и домородачка владајућа.
Код доронамјерно непоштених актера Изборног Процеса долази до размјене мјеста између странака. Али код недобронамјерних, либерално и тржишно оријентисаних накупаца, долази до продаје мјеста у Бирачким Одборима.
Ђонобразовани дрипци чак формирају странке и шријављују се на изборе само да би продавали мјеста у Бирачким Одборима.
Бирачки одбори би морали бити као и општинске изборне комисије, само у ад хок статусу. Да се формирају нестраначки и плаћају од скупштина у локалним заједницама и да одговарају пред законом на основу заклетве. Мада би им требало уградити и по једну тонску камеру на чело и на потиљак. За сваки случај.
Ну. Све то није највећи проблем.
Проблем је што се тржишна мјеста у Бирачким Одборима наставе тржишно понашати све до потписа записника.
То значи да се у много фаза Друг Члан Бирачког Одбора може претворити у Робу. Може се продати. Може се наплатити.
А наплаћује се све. Одсутно присуство. Учешће у свегрупном договору. Крстићи. Такозвани Преференцијали. Цјелоноћно бденије. Кад видиш да нема резултата са неког бирачког мјеста, знај да су у току интензивне финансијске трансакције. Јебо токијску берзу.
О тој Одборној врсти крађе гласова писао сам у посебној епизоди.
Сада је потребно додати само чињеницу да ће, закључујем по општем теренском хаосу, бити крваво гркљанско миловање унутар страначких листа. Јербо је међустраначка, односно међублоковска, подјела дубока и ту сарадње и мућке тешко може да буде.
Ако се коме буде дало, на основу Личних Гласова, када се објаве резултати, радног мјеста кандидата и јавног поднебља, моћи ће да се закључи какви су резултати постигнути у Данима Бирачког Одборења.
Који нису јасни највећем дијелу страначких номенклатура. А јавности поготово. Јер спадају у ред Старих Страначких Заната.
Само високотехнолошке силицијске долине, страначке структуре у појединим општинама, разумију о чему говорим.
А моја савјетница за Листе, Компензације и Бирачке Одборе, затражила је од мене двије ствари. Да послије избора добије шифру и да прије сљедећих ангажује предизборног експерта само за Бирачке Одборе.

Море комотно.