понедељак, 11. август 2014.

3153.
БАКИР
ПОСТАО
ЕРДОГАНОВА
ХУРЕМ

И он је из православног зијемља.
Како који Бакир. Брадоња. Онај Бакир је исто Хурем. Али Златаганова.
Не улазећи у начин владања у Турској, свака земља има свој припадајући и заслужујући начин владања, не владаш једнако глупом Америком као и фаталистичком Русијом, и не правдајући унутрашње процесе, који некад иду дан напријед, некад вијек назад, морам размотрити консеквенце Ердоганове побједе на Балканске Вукојебине.
Трагично, и за муслимане у Босни и Херцеговини, јесте то што Бакир Изетбеговић носи пелене за инконтиненцију, откако је упознао Ердогана.
Дабоме, његов однос према Тајипу је и смијешан. И свакав. Само није у оквирима политичких релација и процеса.
Али Ердоганова убједљива побједа велика је опасност за Балкан. За Србију. За Босну и Херцеговину. За Македонију. За Косово. Па и за Мила.
Турска, под агресивном и најездивистичком политиком мирисне прошлости која сеже и до Старог Моста у Мостару, и до Алексе Шантића, који је био турски пјесник, нема нигдје тако широм отворене вратнице као према Балкану. Иран, Ирак, Израел, не дају довољно, можда ни минимално, простора за ангажман. Али, зато Балкан све то надокнађује. И уз благослов Америке.
Ердоган нема мотив само у давутогланској Стабилној Прошлости отоманске империје. Има мотив да овдје пусти пипке како би мрсио рачуне Њемачкој и онима који не пуштају Турску у ЕУ. Да се са Европом поноса због Балкана.
Има мотиве и у чињеници да се не постаје јак регионални лидер само снажном подршком у властитој земљи већ и уважавањем и иницијативношћу у околини.
Прва на удару неће бити БиХ.
Биће Србија.
У БиХ је Ердоган сигуран да има скутоноше. Зато је Бакиру и рекао Будите добри са Србима и Хрватима.
Његов циљ ће бити Србија.
БиХ му треба само за Тројно Глуво Гламочко. Чиме ће показати да је играч који може да под контролом држи регионалне стазе и богазе. И чиме ће утицати на даљу санџакизацију Србије.
Коликогод је циљ, одувијек, аустроугарскогерманске политике, растакање Српства и Србије, толики је то циљ и Турске.
Те двије геополитике се преклапају.
Стога су и једни и други освајали Србе и Србију.
И једни и други натурали вјеру.
Једни католичку, други исламску.

Слиједи деценија нове отоманске најезде.