четвртак, 7. август 2014.

3146.
ДРЖАВА ЈЕ МОЋНА
ДОК НЕ СВАНЕ

У задњих годину дана у Србији је далеко најизговаранија реч Држава.
Држава ће сутра донети три црепа које је однео ветар. Држава ће за четрдесетитри дана изградити срушене куће. Држава ће залепити насип којег су уништиле поплаве. Држава ће похапсити сметове. Држава ће променити директоре. Држава ће победничку странку довести у ред. Држава ће тајкуне поставити за директоре великих јавних инфраструктура. Држава ће убрзати а кочнице бацити кроз прозор. Државу нико неће зајебавати.
Пре петнаестак дана, откривено је, неки месар је убио петнаестогодишњу девојчицу, негде у недођији, на северу Војводине. Па одвукао на неко сметљиште и закопао. Полиција га је пронашла а он је мирно признао. Шта може да некоме скриви петнаестогодишње дете у тихој војвођанској ноћи. Да би је убио како не убијају ни они у резерватима Африке. И за шта би му требало убризгавати у вену, на цевку, киселину из акумулатора, док не липше.
Али Држава је укинула смртну казну. Држава јури у Европу. Можете да убијате децу по ноћи али морате да аплаудирате педерима док марширају аутострадом дугиних боја. Тек тада ћете бити Држава.
Сме ли свемоћма и свеприсутна Држава Србија да осуди на смрт убицу детета у ноћи. Након доказа и процедуре. Ако сме да протура причу да ће лопова да намести у српске железнице, ваљда сме да прекрши и кривични закон. Шта су кривични закони у односу на људске. И у односу на Државе.
На београдском мосту, пре тога свега, убијен је младић Лука, док је иза постављеног троугла, гурао ладу са коловоза. Ударио га је црни миниморис кантримен. И побегао. Лука се није ни пробудио из коме. И умро. Камере све снимиле. На том мосту има камера и за нато бомбардовање. Полиција као да не зна ни на ком мосту је то било.
Филтрирају снимке, нису одмах препознали ауто. Мислили да је фиат.
Мини морис кантримен је, иначе, ауто које у Држави вози свако, они сиротани из провинције, сакупљачи старог папира, водоинасталатери, курве, димњачари, кишобранџије и котлокрпи а у последње време популаран је и код путара којима служи као тачке. Сада је на сајму у женеви избачена варијанта мини морис сербиакантри. Због изузетне популарности у Држави. А фиат је најавио затварање фабрике у Крагујевац. И исплату седамдесет милијарди еура одштете Држави Србији зато што није успео да успе.
Сигурно је отац неког сакупљача старих фрижидера, купио детету кантримен а оно ударило Луку па онда се препало, побегло, и слетело у реку па сад нико жив не може да га нађе. Ко малезијски авион. Нема. Нестало.
А отац детета се не узрујава. Иначе, дете зна годинама да не долази кући. Живи од продаје мотора за фрижидере из којих, на шлауф вади фреон у мале боце и разноси по кућама.
Али. Решиће то Држава. За двадесетитри дана Држава ће да прода мост. Само ако Беко, или неко, нема неког удела па Држава не може да размрси. Држава ће за двадесетичетири дана продати камере на мосту. А за двадесетипет дана Држава ће продати свој удео у правима на регистрацију кантримена. И оног кога нема.

Ја сам само, пре тога, хтео да питам Кога на том мосту штити Држава. Крије. Прикрива. Како има срца да отворено, у великој брзини, да Косово а не да један мали црни кантримен.