среда, 2. јул 2014.

3065.
СТЕПИНАЦ СВЕТАЦ,
ГАВРИЛО АФГАНИСТАНАЦ

Историјска Хасина констатација да у Босни има много више узбрдице него низбрдице није толико глупа кад су у питању подјеле и интеграције.
Више има подјела.
Само заостала свијест општег братства и јединства, југословенства, јужнославенства, пролетера свих земаља, антифашизма и масовног јадранског љетног слободојебинства између припадница и припадника разних народа и народности, још увијек из мрачних остава пушта духове заједништва.
Писао сам о томе да сада постоји Ваше и Наше. Ја, примјерице, живим у Вашој Држави. И да ми не можемо више правити вриједносне љествице за Ваше као и ви за Наше. Јер нема више заједничке љествице.
Католичка Црква је у некој процедури проглашавања Алојзија Степинца свецем. Тај процес траје одавно. И не ради се само о Степинцу. Којег је и Комунизам уврстио међу злочинце. Тај благи Комунизам, нарочито према усташтву, јасеноваштву, јадовништву и свеопћенитивној релативизацији хисторије.
Српска Православна Црква доставила поднесак у коме пише да то није у складу са општехришћанским обичајима јер би светац требао да буде светац за све Хришћане.
Нема од тога ништа.
У Ватикану ће се почешати по гузици.
Можда свако себе, пожда једни друге.
Не треба губити достојанство на такве поднеске.
Коме ћемо упутити поднесак за проглашење Гаврила терористом, Афганистанцем, такорекућ. Можда Фондацији ОБЛ, Осама Бин Ладен, настављачу свијетлих традиција и чистокрвности терористичких редова.
Коме. Да ли Мрачном Сарајеву. Или свијетлој Србљановићки и половњачким Пишчаницама са Пешчаника. Које скуп у Андрићграду сврставају у мрачњачко идолопоклоништво и настављање Гаврилових Терористославија.
Без обзира шта рекла идеологија, а шта казале чињенице, тај Алојзије Степинац је здрав и трајан камен узидан у Хрватствено Зиђе. И увијек ће бити. То не може промијенити српска метрика и историофактика. Као што ће, једном доћи вријеме да Дража, знате ви добро који, постане такође светац.
Посвакосвојили смо се.

Можемо рећи да у томе има више низбрдице. Да тако уравнотежимо констатацију глупог Хасе.