петак, 20. јун 2014.

3019.
ПРОБАБАЉ,
СРПСКИ СИЛАЈЏИЋ

Дарко Бабаљ један од оних који није у врцаљки за високе кандидатуре Есдееса, дао је велики историјски интервју сарајевском порталу вијести.ба.
Бабаљ.ба углавном је поновио есдеесове агитпроповске приповијетке о томе како Власти Српске треба да наплате порезе од Тајкуна и да то усмјере у Фонд Солидарности.
За вријеме Есдееса није било Тајкуна. Није било Пореза. Није било Педева. Није било ничега. Само Српски Народ Голих Гузица и Есдеес чистих образа. Онда је дошао Иванић и измислио Педеве. Па је дошао Есенесде и измислио Порезе. Па је онда Есенесде створио Тајкуне и рекао им немојте да плаћате Порез.
Тако Дарко Пробабаљ.ба, Пробосански Пробабаљ, схвата економску стварност. И социјалну правду.
Јебало Мачку Матер, јел живиш близу шуме или у шуми, прво политичко што ти падне напамет јесте да будеш Робин Худ.
Као да је наплата пореза од Тајкуна, Мајкуна и Поштених Бизмисмена, тако једноставна. Скинеш с рачуна.
То примитивно заваравање јавности има један једини циљ. Да облати Власт.
Али добро, Политичка Глупост Есдееса мјери се стотинама ЋУК-а (ЋУК је мјера за политичку глупост, Ћаловштина У Комплету), о чему ћу у неком наредном есеју.
Мени је запало за око визионарско Бабаљево предлагање Децентрализације Српске коју ће они, кад дођу на власт, провести, у договору са БиХ, или тако некако. Јербо је у тексту нејасно, као да је нешто испуштено.
Еасдеес је пионир Децентрализације у Срба. Они су на поједиине децентрелизоване дијелове Републике Српске организовали и Септембар 93. Са тенковима, самбом и парадом цвијећа и букета.
Они су сукобили полиције двију децентрализованих регија код Прњавора, ономад, кад им је Биљана Плавшић рекла Дјецо прекините са криминалом.
Од њих је, у ствари Харис Силајџић, лидер странке Концентрат БиХ, преписао политички пројект Регионализације БиХ.
То што предлаже Дарко Бабаљ и Едеес, а о томе говоре одавно, јесте давање више власти Добоју, Бијељини, Требињу, итд, што би под демократском фирмом децентрализације, омогућило три ствари.
·         Чувену поновну феудализацију Есдееса и цијеле Српске, коју је он донио у својим генима. САО ова, САО она. Есдеес је средњовјековна феудална странка. Коубила се за Брисел.
·         Слабљење и дробљење Републике Српске.
·         Убрзану компатибилност са Сарајевском Политиком Региона и Тихићевим епом познатим по тези Зашто се Бијељина не би припојила Тузли а Бихаћ Бањалуци. А Сарајево Палама. Да се и ја укључим. Свеједно би Бабаљ био бољи сарајевоначелник од оног Комшића. Бабаљ примио Надвојводу Фердинанда и задржао се с њим у дужем и пријатељском разговору. Сунце Ти Јебем.
Есдеес је велика опасност по Републику Српску.
Њихов колаборационизам, комплексаштво према Сарајеву и према Дрипцима из Међународне Заједнице, комбиновани са несхаватњем и неразумијевањем политичких процеса, трендова и српских приоритета, врло брзо би се показали погубним за Србе и Републику Српску.
Република Српска не смије да размишља о насилној и вјештачкој децентрализацији, регионализацији и о источном и западном дијелу јер би то било отварање врата унитарног челичног кавеза у коме дивље звијери чекају само једну пукотину.
Есдеес мора промијенити свој концепт лакомисленог схватање политичке стварности који је условљен њиховом мјестимичном влашћу, Добој, Бијељина, и њиховим малим срединама у којима су на власти, Братунац, Вишеград, Невесиње, као што је условљен и њиховом никад достигнутом способношћу да сагледа и разабере цјелину националних политичких процеса, политику и праксу потребну Сфери НДД.

То Мора, поптуно је у нескалду са њиховом способношћу да то и ураде.