субота, 1. фебруар 2014.

2635.
НОВИНАРИ.
О ПОКОЈНИКУ
СВЕ НАЈБОЉЕ.

Ненад Пејић, мој друг са Телевизије Сарајево, а неку цркавицу сам зарађивао код њега, на РСЕ, и послије рата, Фала Браћо, Држи Тата, написао је неку малу исповједаоницу. Кад је отишао из БиХ, прије рата, организовао је Округли сто о Стању и онда добио уговор да успостави Слободну Европу за Балкан. У Прагу. Горе Далеко. Логично. Слободни Балакан још нико није организовао и неће.  
Каже Пејић да је имао грижњу савјести јер су и новинари сукривци за рат. Па је окупио новинаре да се одуже.
Добро. Ми, на Телевизији Сарајево, имали смо илузије. Осим Гузине, Муфида, Сенада, и још понеког кретеноида.
Пејић и ја смо имали илузију да емисију из локалног, бањалучког студија, емитујемо за цијелу БиХ. Ишло је једно годину дана, пред сам рат.
У међудобу, мени су Србљаци, Караџићеви Срби који се мажу парфемом СБЛ5, Сланна Бијели Лук, јебали матер за илузије. Нема везе. И рат је једна добра илузија. Сваки чојек је крњав ако није био у рату.
Ненад Пејић је задржао илузије.
Колико видим, један је од ријетких који Новинаре и Новинарство сматра светим и светим занатом. И часним. Само часни могу да имају кривицу.
Ну. Нећу да му набијам на нос чињеницу да је Радио Слободна Европа плаћенички медиј. Режимски. Само то још Чавић и Иванић нису чули. Сваки медиј је плаћенички. Никад више неће бити медија на ком смо радили Пејић и ја.
У цијелој тој, оној, ситуацији, Новинари нису могли имати кривицу.
То би значило да су о нечему одлучивали. Да су нешто креирали.
А то није тачно. Новинари су у том предратном, предраспадном, дивљем времену, у времену Првобитне Акумулације Дивљаштва, били само једна израслина инфицираног друштва. Дабоме. Многи су ушли у новинарство да лијече своје болести и комплексе. Али то није валидна супстанца.
Новинари су сукривци за рат колико и маља на подлактици за цирозу јетре.
Поред таквих кордона будала и дивљака, новинари нису имали шансе да се изборе за кривицу.
Данас та сорта изумире.
Долазе нова времена. Нека занимања више не требају никоме.
Као што ће изумријети рукопис, зарез и упитник, изумријеће и новинарство. Само брже.
Случај Насера Орића ослобађа Новинаре сваке кривице.
Такви дивљаци творе кавез дивљака, у Сарају, да нема новинара који смије да нападне групну слику трија ЗБР, Злаја Бакир Радончић, са Орићем и говорницом.
То је кроки друштва којег подржавају, све ове деценије, Слободни Брисел, Слободни Карпати, Слободни Шварцвалд, Слободни Праг.
Откако је отишао Пејић, ништа се није промијенило.

Ваљда је из историјске слике Патриоти, Насер и Говорница, јасно зашто је почео рат у Прдуши Доњој.