недеља, 9. јун 2013.

2144.
SARAJEVSKI
TAKSIM
 

Kad se sanira bojište, pokupe ranjeni i mrtvi, upotrebljivo oružje i municija, postroje jedinice, trebalo bi da se iz računske teke može pročitati ko je izvukao korist iz svega a ko mora da čeka ili je štetovao.
Sarajevski JMBG Trg, sarajevska verzija Taksima, zamišljen je sa mnogo većim plodovima od onih koji su ubrani. Ne može se sa preciznošću znati koliki je bio planirani rod jer se nisu otkrili ni svi planeri, akteri i najamnici.
Jasno je da se trebao izvesti jedan totalitarni demokratski unitarni udar koji bi dresirao srpske delegate da se, u opštem bijegu od svoje sjenke, ne omišljaju kad treba prihvatiti ponuđenu državnu unitarnu baklavu.
Kako reče Incko, na specijalističkoj televiziji za haos, ulicu i proteste, te noći tamo su se vrzmali on i Fahro. I oni zasad imaju jedinu vidljivu korist. Incko, jer je dobio prostor u medijima i jer neuka medijska i politička javnost raspreda o povratku Bonskih Ovlaštenja. Fahro, jer se malo populistikovao. Bosanski Vučić u borbi protiv kriminala. Bosanski Milošević. Niko ne sme da vas bije.
Ostali, pak, bili su pametniji i stvari pratili sa distance. Dva krila Esdea, Esdepe, Hadeze, redovni i predizborni. Što ne znači da nisu planeri, akteri i korisnici plodova.
Sarajevski Politički Krug je ukupni korisnik ove situacije na JMBG Trgu. Kupljeno je vrijeme iako efekti nisu postignuti. Skrenuta je pažnja sa Budimira i tamošnjeg federalnog parlamentarno-vladinog haosa. Sad će ljeto i onda je  gotovo sa tim aktivnostima. Do jeseni ćemo se nekako pregrupisati.
Korist SPK je i u nizu nusprodukata. Raščerečiti Panduricu. Širićemo proteste. Zaštagod se sjetimo. Sutra stidenti idu pred kanton. Može se tako sve do lovačkog društva Bistrik. Nusprodukt je, i to dobar, što je kriza sa Federacije prebačena na BiH. U toku je pokušaj metastaze i na Republiku Srpsku.
Nu. Bez obzira na sve dosad vidljive koristi i nusprodukte, Sarajevska politička scena, i pripadajući Međuzaj, još se jednom demonstrirala kao amaterska. Jer Lagumdžija je spao na to da šalje pisma izvinjenja. Nadam se da nisu sa antraksom ili sa ricinusom. A Incko je spao na Ateve.