среда, 5. јун 2013.

2137.
SEVDALINKA
IZ TUZLE:
JEBEM TE SARAJEVO
 

Svu su Bosnu premrežile čaršije, samo je Sarajevo proširena, Glavna Čaršija.
Taj sindrom Sarajluka ima korijenje duboko decenijama unazad. Da je Drug Tito razmišljao evropski, Banjaluka bi bila glavni grad Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine. Krajina je pet brigada dala. A Sarajevo samo Valtera. Dok je tadašnja Bosanska Krajina, dala pet brigada, Partizana, Sarajevo je davalo Srbe u Jasenovac. I da je Đuro Pucar Stari imao mudanca.
Nu. Tada je Sarajevo postalo bastion komunističke ortodoksije koja je rezultovala Olimpijadom. A potom su nepromišljeni Srbi od njega napravili Žrtvu. Umjesto da su, u ratu, pustili Rupu da se usmrdi a okrenuli se zaštiti drugih srpskih područja.
Još ne shvata čeljad mnoga pravu politiku Glavne Čaršije. Hrvatima je trebalo podjela i podjela, saginjanja i klanjanja, tijekom nekoliko mandata. Banjaluka je bila uspješnija. Još za komunizma i samoupravljanja teško se i musliman odavde odlučivao da službuje, i na najvišim dužnostima republike i partije, u Saraju.
Tuzlanska fudbalska sevdalinka Jebem Te Sarajevo, melodijski tečna i dirljiva skoro kao i Nad Tešnjom Zora Sviće, Dobro Došo Prijesedniće, za vrijeme utakmice protiv Srbije, pardon, Sa Srbijom, nije nekakva ljutnja navijača prema sarajevskim klubovima i sudbinom tuzlanske Slobode. To je sindrom. To je cijeli dijagnostički spektarijum. Kao i zeničko političko zagađenje vazduha Kosovo je Srce Srbije, na utakmici Čelika protiv nekog sarajevskog kluba.
Možemo fudbalske navijače smatrati jednako glupim, prizemnim, primitivnim i neobrazovanim kao i fudbalere. Ali njihov pojednostavljeni receptorski instinkt društvenih i nacionalnih trendova, na ovdašnjim prostorima, moćniji je od svih superprocesora Intela i ostali tela.
Jebem Te Sarajevo politička je poruka.
Jer. Sarajevo već dvadeset pet godina vrše u svom vršaju i ne zanima se ni za Mostar, ni za Bihać, ni za Tuzlu, ni za Zenicu. Oni već dvadeset pet godina igraju prstenova. I dandanas se bave time iako i budala zna da je ratno muslimansko političko i vjersko rukovodstvo Patriotski Rat vodilo na kriminalan način. To ne treba istraživati.
Ali Sarajevo neće razumjeti taj politički slogan.
Oni će da kažu Jesil ba vidio kako stoje i šute kad se svirala ćetnićka imna, jeboji babo.