петак, 31. мај 2013.

2129.
TOPLO
HLADNO
HAG
 

Onako uglađenu gospodu, kakav je Prlić, da nije uglađen prezivao bi se Prljić, dobro, Praljak djeluje malo kao Neopraljak, zbog one bradurine i frenkuše alakaradža, osuditi na stojedanaest godina a osvjedočene fašiste, četnike, genocidaše i agresore, Jocu i Frenkicu, osloboditi, još je jedan ponovljeni genocid nad nama. Rekle bi Hajke Srebrenice.
Obje zadnje odluke Aga Haga služe samo za trenutno uveseljavanje naroda i vjera u balkanskoj cirkuskoj firmi Moira Orfei. A dugoročno, za milionskovarijantna prekrajanja istorije i povijesti, tumačenja i revizije, sukobe i memorandumisanja svih mogućih političkih, nacionalnih i vjerskih opredjeljenja. I za pripremu novih ratova. Dabome.
Haški Tribunal, kako mu tepaju, pretvorio se u sudijsku organizaciju nekog tranzicionog fudbalskog saveza. Bez komiteta za stabilizaciju.
Taj pravni ekilibrarijum jedan je od znakova sloma kompletne kuglene civilizacije. Kako je propapo hladnobratovski bipolarni odnos, svijet se otkotrljao u anarhiju jedne sile, jedne volje, jedne demokratije, jedne geopolitike i jednog prava. Ubijanje djece u Afganistanu, od pripadnika regularne vojske velike sile, u istoj je ravni kao i djelatnost Haškog Tribunala.
Na prmjeru Prlić HB vidljiva je krajnje opasna civilizacijska voluntaristička praksa. Najprije se izmisli oblik djela pa se onda neselektivno i grčevito traže dokazi u događajima koje će potkrijepiti svjedoci koji nemaju blage veze ni sa čim a kamo li sa izmišljenim ili nategnutim kvalifikacijama.
Za događaje na prostoru bivše SFRJ, koji su bili dio ili posljedica krupnih kuglenih promjena, među kojima je bipolarni slom samo jedno zrno mozaika, nije dovoljno govoriti jezikom koji obuhvata kolumnističke sintagme kakva je Udruženi Zločinački Poduhvat.
Jer procesi su mnogo ozbiljniji, sveobuhvatniji i tragičniji.
Niko nikada neće suditi za povezivanje dvije nacije protiv treće u BiH. Ono čuveno vezivanje šahovnice i ljiljana na zastavama Esdea i Hadezea. Taj monstruozni savez za istrebljenje Srba iz BiH samo je jedan od procesa koje Aga Hag nastoji da zagletuje svojim smiješnim Osudama i Oslobađanjima.
Mnogo važnije su osude Procesa i Trendova od svih Prlića, Praljaka, Stanišića i Simatovića. Kako je lijepo kad se od Gotovine pravi heroj i legenda. A radi se o običnom legionarskom luftiguzu koji se u pravljenje nezavisne domovine razumije KomaraukriviK. Hrvatska, i svi drugi, prošli su mnogo prljavijim i otrovnijim kanalima, u svom dijelu Raspada SFRJ, u odnosu na koje je Gotovina sedamnaestkaratni gospodin.
A Jovica i Frenkica. Tajne službe su neosporno imale ogromnu ulogu u ratnom jugoslovenskom poslu dobijenom bez tendera. Ali, objektivna istorija, koje nema bez otvaranja tajnih arhiva, mora da ustanovi njihovu ulogu. I, što je najbitnije, nema krivice Samo Srpskog Jovice. Ako su Tajne Službe krive, krive su sve. Izmišljati krivicu zbog obuke par stotina Knindžovana, ne priliči svjetskoj pravdi. Kao ni optuživati legionarskog križara a zaboraviti splitskog spomeničara.
Nek nam živi živi hag, nek veselju ide trag, veselju umom a tragediji drumom.