уторак, 16. април 2013.

2058.
ISTINE,
LAŽI
I RUŽE
HRVATSKE
 

Jedna masovnija analitika se digla Hrvatskom. Povodom rezultata izbora za Europski Parlament. Pažnju privlači mala izlaznost birača. Proboj Hadezea i njegovo skretanje udesno. Loš rezultata Esdepea. Struktura onih koji su prošli. Najveći rezultata Ruže Domaćice.
Imam status suseda, ne. Čak ni gosta. Ali me to ne sprečava da vidim da ništa od ovoga što se dogodilo nije ni čudno, ni iznenadno, ni nelogično.
Prvo. Ruža. Ta Dijasporičarka, radila kao agent u Kanadi pa došla izravno u Neovisnost, očekivano je dobila najviše glasova. Očekivano je, dabome, i saopštila da je Hrvatska za Hrvate a ostali su samo gosti. Birači koji su izašli da glasaju shvatili su jednostavan slijed. Evropa je oslobodila Gotovinu. A Gotovina i Ruža idu jedno s drugim. Niko ruže ne plaća karticom.
Drugo. HDZ. Ako je neko mislio da je Hadeze, za vrijeme Znanadera i Kosorke Djevojke, bio pomjeren prema centru, pogriješio je. To ulijevljenje nastupilo je samo zato što su pare bile malo lijevo. Hadeze je Hadeze jer ima sloj i segment birača koji o Hrvatskoj misle tako kako misle i nema te promjeen Hadezea koja će to promijeniti.
Treće. Esdepe. Činjenica da je na izborima pobijedio Josipović, kao predsjednik, i Esdepe sa Kukuriku Bratstvom, ne znači da je Hrvatska otišla ulijevo. Pobjedu Esdepeu donio je Sanader i njegova tehnologija vladanja i pljačke. Odnosno Hadeze. I mediji koji su, isntruisano, djelovali u tom smjeru. Kada se rasudi i osudi sva lopovska sanaderovština, desničarski eho će se vratiti, kao klatno, na političku scenu. Naročito pod pritiskom stanja koje će nastupiti ulaskom u EU.
Četvrto. Mala izlaznost. Birači ne znaju uvijek da razlikuju ideologije, da formulišu politički stav, da se miješaju u umijeće mogućeg, ali nisu budale da ne shvataju da je uloga Hrvatske u EU smiješna i jadna i da nema nikakve veze tko je tamo predstavlja. Kao što su smiješna i očekivanja od EU. Da su imalo realana, ne bi toliko zemalja imalo katastrofu pod nogama i na vratu. Ipa Mrkva nije ni za zečeve.
Peto. Struktura. Puno Tuđmanovaca. Malo Hrvata. Naročito malo onih koji su koljenima u Hrvatskoj. Zadržavam pravo da ne objašnjavam pojam Hrvat.