петак, 22. фебруар 2013.

1984.
JAVNA PREDUZEĆA
A TAJNI INTERES
 

Da li bi pomoglo da se Javna Preduzeća u Republici Srpskoj nazovu pravim imenom. Državna Preduzeća. Da li bi se iko počešao po tetkici. Jer, ako Republika Srpska ima apsolutnu vlast nad njima, onda su državna.
Vlade dolaze i prolaze a Javna Preduzeća ostaju na mjestu. Putuj igumane.
Ako se već, u javnosti, a ta javnost je, približno kvalitetna kao i neka velika javna preduzeća, čemer i jad, raspravlja o Padu Vlade, pa i ako će ona da se promijeni, da li Javna Preduzeća mogu u svemu da ostanu Tajna. Da li mogu da ostanu po strani. Kao što su ostala izvan vladine vladavine.
Dabome, Vlada Republike Srpske mora da vlada. A to znači da ne zakazuje latentne tematske sjednice, jer tematska sjednica nagovještava da o nekom problemu niko ne zna ništa pa se to pretvori u dvočas očigledne nastave gdje čitava galerija likova iz odnosnih oblasti dođe naoružana i spremna da neobaviještenu vladu prevesla žednu preko debla, šine ili čega već. I onda se Vlada bavi fabrikom duvana a onaj, sa srpskih šuma svaki dan telali i polemiše sam sa sobom. Sam sebi portparol. STJ. Onaj sa srpskih šina tuži mašinovođe. Onaj sa Rite Ugljevik mirno gleda kako kolektiv organizuje proteste protiv vlade i stranih investicija. Onaj sa televizije mirno gleda kako Obeen ima ligu šampiona a mi LGM. Golih Mudanaca.
Dakle, ako nisu JP mogla pod vlast vlade, moraće taj njihov javnodžment podijeliti neke od vladinih sudbina.
Nema toliko vlada za promjene koliko oni mogu dugo da stoje na mjestu.
Prljava moć javnih preduzeća uzela je maha dijelom i zbog činjenice da privatni sektor ne može da dođe do izražaja jer je tržište zatvoreno i opkoljeno, razne cefte i uvozni lobiji, ubiše boga u nama, a i eksterna finansijska i ekonomska kriza uopšte, a dijelom jer su se omeđedili i utorčili. Kao, mi smo od javnog interesa.
Ali i regularna moć nije zanemarljiva. Treba pogledati samo koliko je odbornika prošle godine izabrano sa jasala javnih preduzeća. Niko iz telekoma, MMJ. Tako se predstavnička demokratija pretvara u predjavničku demokratiju.
Ako neko nešto sazna iz Izvora Bliskih, neka javi.