субота, 09. фебруар 2013.

1964.
PODREPAŠI
I DOREPAŠI
 

Samorazaranje koje zadnjih dvadeset pet godina preduzimaju žitelji Balkana, mnogo je efektnije od razaranja koje su poduzele Osmanlije, koje su donijeli fašisti i koje su načinili zemljotresi svih doba i epoha, zajedno.
Pored razaranja onoga što je stvorio komunizam, da upotrijebim sintagmnu koja nije tačna, stvorio je napaćeni radni i poletni narod svih nacija, dižući se iz pepela i krvi, gledajući u zvijezdu budućnosti i napretka, kolektivne i pojedinačne sreće i sigurnosti, a još, nakon dvadeset godina, imaju dobrog posla, oni razaraju i ono što sada niče ili što bi trebalo da nikne, izgradi se i stvori.
Andrićgrad, neka čudna gradina koja je pala tu s neba, zajedno sa idejom skupljanja svjetova na jednom mjestu i predočavanja ih ljudima koji žive ponosno u Pičci Maternoj, samo je jedan od primjera samorazaranja. Ako ljudi na zemlji neće gradinu svjetlosti i zdanje koje Okoćupriji donosi život, pretpostaviti je da hoće tunel, mrak i jazbine pod zemljom. Ako mene na Bikavcu nema, nek nema ničeg.
Prethodna vlast, vlast Esenesdea, dakle, nije bila voljna ni zainteresovana da se uključi u projekt i da ga prihvati. Nije bila sposobna da se oduševi Gradnjom Nečeg Novog. Gradnjom uopšte. Naprotiv, mumlali su okolo protiv tog projekta a podržali su ga u Skupštini Opštine jer nisu mogli protiv autoriteta Predsjednika Republike.
Sadašnja vlast, Mrkli Mrak Esdeesa, krenuo je otvoreno da ruši Andrićgrad. Esdees u Višegradu je Vila koja ruši danju. Sve loše vile ruše noću, SIJ. Kada su psi lešinari vidjeli da nema podrške niotkud, pokrenuli su lavinu upita i tužbi unazad vijekovima. Doći će do roditelja Mehmed Paše Sokolovića. Ko zna iz vremena koje carevine će se osporavati pravo na zemlju, gradnju i napredak.
Eto šta urade budale.
Da li je moguće da je Cicko na Sokocu shvatio a ovi dolje ne mogu.
Termoelektrana Ugljevik. Cijeli Ugljevik se pretvorio u stručnjake za podzemne zalihe uglja. Svi su postali Geološki Ekspertski Institut. Ima uglja za tri, četiri, za šest, sedam, za osam do deset, za desetak godina. Ta ugljena groznica je takva da se čini da u Ugljeviku niko ne jede, ne jebe i ne spava, samo istražuje ugalj.
Štagod se događa, može da se tumači i ovako i onako. Ali cilj je jedan. Zaustaviti gradnju Ugljevika III.
U Ugljeviku još od rata na ovamo djeluju zavrbovani interesni lobiji i pojedinci. Vrlo je moguće da se radi i o otvorenim parama i zatvorenim džepovima. Da Republika Srpska ima tajnu službu, umjesto ona zajednička Oba Muda, znali bi.
Ovako, sve se upakuje u sindikat. I protestuj. Nakon ovoga neće majka roditi budalu koja će u Srpsku donijeti ni milion za investiranje. Samo će nam otvarati tržne centre.
Dobro, samorazaranje, autodestrukcija, evidentirano je kroz istoriju. I kroz šifarnik doktora za pamet.
Ali nije evidentirana djelatnost Podrepaša, Dorepaša i Sadrepaša. Političkih snaga, stranaka, većinom partija, koje sjede sa strane i javno podržavaju razaranje svega postojećeg koristeći Višegrade i Ugljevike za svoje političke koristi, rušenje Režima i uspon na vlast. PDP, stranka bez obraza i političkog profila, ni poluprofila, ima hrabrosti da podrži Sindikat TE Ugljevik i tako sprječava investiciju od stotina miiona maraka, iako niko nije zaboravio da je banke predavala po jedan euro. Trebali su ostati na vlasti. Termoelektrana bi otišla za dva.
Da se mudonje barem stave na čelo kolone, na barikade, za govornice, pa da im se i povjeruje.
Ovaj sadizam i naslađivanje nad tuđim zabludama i manipulacijama, podjarivanje vatre razaranja, rušenje svega da bi meni na izborima bilo dobro, nezabilježen je politički sumrak.
PDP, DP i SDS, one preostale neću da pominjem, njih je Priroda samo obilježila, uskoro bi trebali da objave javni pozvi, na zajedničkoj presici, u kome očekuju da se pojavi Bagerist iz Majdanpeka i da za njih obavi posao.