четвртак, 15. новембар 2012.

 
1847.
FRAPE TAR,
VODEĆI INTELEKURALAC
 
Nakon kraćeg izbivanja iz javnog života, fra Petar Jeleč, jedan od vodećih intelektualaca u regiji, teolog i povjesničar te profesor na franjevačkom Filozofsko-teološkom fakultetu u Sarajevu, tako izreče novinarka na nekom Ortalu, Ukazao se, Sunce Ti Jebem Kalajisano. Sunce Ti Jebem i na sintagmu Vodeći Intelektualac u regiji.
Frape Tar je lik koji je najdublji pečat u javnosti ostavio svojom fotografijom bujne grive u obliku ruže, frenkuše koja priliči Komandantu ORB na ORA Drzdulica 69.
U stvarnom životu, Frajel je jedan od rijetkih živih primjeraka uživalaca Ahdname. Pored njega su još Komšić i slična duhovna, vjerska, militaristička i poluintelektualna ljiljanovština. Ahdnamisti danas posebna su vjerska sekta koja želi da nadležnosti Ahdname, date katolicima, od strane Krvavih Osmanlija, kao poklon-pravo da se bude Živ Rob i kao etiketa Multitolerancije, proširi na sve koji nisu Država i nisu pristalice Naše Države.
U tu svrhu, Frape Tar ističe da nije neki poznavalac prava ali ono što su dogovorili Dodik i Lagumdžija, nije u interesu Naše Države. I tako unedogled. Da bi se to prekinulo, potrebno je sasvim novo državno uređenje i ukidanje i Federacije i Republike Srpske, a ne samo reforma Federacije kako to neki najavljuju, veli Frape.
Udivljuje upornost te Sekte Ahdnamista koji nastoje da pripomognu Osmanlijskom Saraju da se proširi na cijelu Bosnu i Hercegovinu. Udivljuje vanremenost Historičara i Vodećih Intelektualaca, da vremenu vrate brojčanik kojeg nema zapisanog u povijesti. Nikad takve Ahdnambosne nije bilo.
Jer, ukidanje Republike Srpske i Federacije samo je ukidanje Srba i Hrvata i ničega drugog. A življu će se podijeliti Male Ahdname, kao ogledalca, koja sa zadnje strane imaju narcisoidnu Frape fotku sa rupicom i kuglicom. Da se sirotinja raja zabavlja na cvjetnim livadama ahdnamisane otomanske stabilnosti. Na onim istim na kojima se usličio i Frape Tar Jel Ečoglu.
Vodeći Intelekuralac.