четвртак, 1. новембар 2012.


1823.
OBRAZ UZ OBRAZ

I po načinu oblačenja Hilari Klinton jasno je da granice na Balkanu, raspad Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, još nisu završena stvar.
U Vašoj Državi, u Sarajevu, i u Beogradu, gospođa Klinton se obukla u bijeli debeli koporan, koji me podsjeća na šiptarsku mušku odjeću sa Prokletija. Mada to nema nikakve veze. Ja sam samo opterećen  Velikom Albanijom kao i Tom Nik.
Ima, međutime, veze sa davanjem značaja pojedinim zemljama. Taj Govor Rublja otkriva da se Sekretarka Klintn svuda obukla dostojno i sa značajem, u tamnije diplomatske i ozbiljne nijanse, osim u Vašoj Državi i Srbiji. U BiH je još svezala i rep čime nam je, nehotično, poručila Prljava mi je kosa kao i zemlja vam.
A u Prištini je, pored oduševljenja velikim spomenikom Bilšaqiru Klintonu i prodavnicom pod njenim imenom, pala u prisni obrazno vakuumski ugrljaj sa Tačijem.
I, konačno, otišla je u Albaniju. Zasad običnu.
Prva Pratilja Ketrin bila je samo domaćica na toj turneji, kako bi se tek kazalo da odnosne zemlji nisu u Aziji, niti u Južnoj Americi.
Onda je Tom Nik, predsidetelj Serbije, rekao da granice na Balkanu još nisu gotove. Šnitovi se mijenjaju iz dana u dan. Veliki Krojači tupe i oštre makaze a Burda, pokretač onog krojačkog časopisa, prevrće se u groblju. Pošto mu je grob tijesan.
Možda bi neke vidjelice sada i pokazale granice ali njih sigurno ne bi bilo, konačnih, čak ni kada bi Republika Srpska priznala Bosnu i Hercegovinu bez entiteta, kantona i distrikta. Niti kada bi Srbija priznala Uan Tači Kosovo.
Sarajevsko odjevno šarenilo, nije zaostajala ni Ketrin, jasno kazuje da je dio ovog područja, dio Balkana, prepušten Turskoj.  To EU, u prisustvu Sekretarke, Turskoj poručuje. A Turska odručuje Prekrižili smo EU. To, što povremeno, neki ambasador iz daleke sjeverne zemlje poruči kako se ne smiju dirati nadležnosti Veteesvea, to je MZR. Mačku Za Rep.
Da je stvar ozbiljna pokazuje i činjenica kako na ta dva odredišta propadaju Lideri Evropejci. Nekadašnji Miljenici i Brisela i Prekobare. Taj kurvanjski odnos Evrope, EU, doveo je do porasta nacionalizma koji otvara prostor Turskoj a zatvara ga Briselu. Samo u Hrvatskoj nema nacionalizma jer nema Srba. Teško je biti sam sebi nacionalist. Slovenščina je i taktak bankrotovala.
A poznato ja da nacionalizam na Balkanu, kao i prisustvo Turske, pogubno utiče na granice.
Kad je Evropa tako brzo i bez borbe napustila Helsinki, i granice su Prdnule U Čabar.