четвртак, 10. мај 2012.

BLEDATERALA
Kakve Sumrake vladaju Balkanom.
Na Bledu kod Bleda, kad već nema sreću da je kod Kranja, uz 9. maj dogodila su se i određena evropska Sranja.
Izvjesna Budibogsnamica, IFIMES, insititut za balkanske političke studije ili tako nekako, kadgod dobijem ta Analitička Sranija, gledam gdje mi je korpa za otpad pa ne znam precizno, inače skraćenica od Internacionalni Fikus Imenom Mesić, dodijelila je nagradu za Svjetsku Ličnost Decenije Turčinu Erdoganu. STJD. Decenijsko.
Pored Erdogana u zločinu su učestvovali i Zoran Živković, bivši premijer Srbije, kao i Burduš Meske, Stjepan Mesić, bivši predsjednik Jugoslavije, kao počasni predsjednik Ifimesa, i nekolicina Braće Karić, mama i sin, čini mi se. Otkud Krkokarići. Za ostale bih nekako i razumio.
Čudi me da se na Bledu kod Bleda decenija ne računa na kraju 2010, 2020 i tako sve dok ne stignemo u Tri Lepe Decenije. Ali, dobro. Suština je da smo tu deceniju nekako pregurali i da je ona u sebi imala i ličnosti i pičnosti da se unerediš kad ih počneš nabrajati. Međutim. Da nisu Sarajevo, Beograd i Ankara igrali Gluvo Tursko na Balkanu, ne znam kako bih primijetio Ličnost Erdogan.
Suština je da je, da i ja malo primijenim sarajevsku tehnologiju diskvalifikacije, evropska provokacija da se Erdoganu dodjeljuje Tako Prestižnio Priznjanje, JMM, uz Dan pobjede nad Fašizmom. A Turska izvršila i nije nikad priznala Genocid nad Jermenima. Da je Erdogan to učinio možda bi priznanje i bilo prestižno.
Nekad, u Titovom Sretnom Komunizmu, pobjedniku nad fašizmom, jednom od, kad Bled nije bio bled, nije se praktikovalo političko izdrkavanje sa priznanjima. Za životno djelo mogao si da ga dobiješ samo kad rikneš. To se obavljalo na sajmovima namještaja, piva i pašteta. Pa, onda, naprimjer, veliki bosanskohercegovački koncern Unicep, nasljednik postaustrougarskog Šipada, plati izvjesnu sumu love organizatoru Velesajma. A Velesajam mu uruči Zlatno priznanje za Trosjed Decenije.
I Sajmovi nisu što su nekad bili. Nikad nisu bili na Bledu.