понедељак, 19. март 2012.

OTIŠAO GRAĐANIN KOMŠIĆ
Dugo je i trajao. Rekao bi moj Pradjed Toman. Ali nije tragedija. Džingis Zlaj ide dalje. Jedog dana će biti objavljena vijest da je Esdepe dao ostavku na sve funkcije kod Zlatka Lagumdžije. Dakle, gasidba Komete Komšić samo je jedna od faza razvoja Socijaldemokratije Pod Fesom. U tim fazama su čuda živa. U jednoj od njih je Nijaz Duraković, rah. od komuniste prošao kroz čistilište socijaldemokratije da bi bio sahranjen sa bijelim turbanima iznad sebe. Što nije pošlo za rukom ni jednom vodećem komunisti socijalističkih republika. I autonomnih pokrajina.
Dabome. Nije Komšić iskipio zato što je Džingis Zlaj išao u BGD i tamo obećao da će podržati Vuka. Nije ni zato što ga, navodno, Lagumdžija godinama ne konsultuje ni o čemu. A ne znam ni šta bi ga imao konsultovati. Predsjednik opštine Novi grad nema znanja ni do Viteza a o Gornjem Vakufu da i ne govorim. Orden Zlatnog Ljiljana nije neka konsultantska referenca. A, čini mi se da nije stečen u nekim čeličnim borbama i ratovanjima. Da jeste, Nosilac bi bio znatno hladnokrvniji na razna Zlajavanja za koja je morao znati kad je pristao da bude Član P u ime H a u stvari MPŠ, Mečka Pod Šatorom. Šteta. Mogao je postati i Nosilac Zlajinog Ljiljana. Na krivini.
Pošto je tehnologija Džingis Zlaja konstanta a obuhvata, kao što je svima u Karavansaraju poznato, osim perifercima Hamdi Lipovači i Popu Banjalučkom, prevrtljivost, ljigavost, kalkulativnost, bezočnost, podmuklost, prevarantstvo, makijavelizam i lažno predstavljanje u Bošnjačkom institutu, ili u Esdepeu, nisam više ni ja siguran, varijabla, u ovom slučaju, nezrelost Neželjka Komšića, doprinijela je njegovom krahu.
Radi se samo o još jednom nezrelom potezu čovjeka koji nije političar ali jeste nezreli građanin, nedozreli pripadnik nacije, umišljeni lider i takozvani vlasnik glasova Esdepea i još više od toga. Komšić je, u stvari, zalutao u sve to što je bio. Čak i u Zlatne Ljiljane. One osobine Džingis Zlaja, koje sam maloprije naborojao nisu obavezne kod političara ali je obavezno da se mjestimično i kod nekih podnose. Što rekla Biljana Plavšić, da nije bilo politike, nikada sa nekim ljudima ne bi htjela da budem u istoj prostoriji.
Ako je već u pitanju Država, Principijelnost, Građanstvo, Multietničnost, vrijedilo bi podnijeti Zlaju Zlatagana.
Nedozreli Naivac. Ličnost Negodine. Dekodirani Idealist. Umišljeni Faktor.
Najveća dobit bi bila da je shvatio da je besmisleno da dalje ponižava Hrvate u BiH. U kom slučaju očekujem da odstupi i sa mjesta Člana P i izvini se onima koji su bacili glas na njega i onima koji nisu.
Sa Esdeopeom i Lagumdžijom nije bio ništa. Ako misli da će izvan biti nešto, vara se.