субота, 31. март 2012.

GODINA SITNOĆE
Nikad se neće doznati da li Šezdeset osmu više priželjkuje neka vlast ili njeni studenti. Kako je to bilo divno vrijeme studentskih protesta i demonstracija. Na novom Beogradu. Pa se, onda, zaleti komunistička milicija pa ubije Boga u studentima. Ne Boga, tad je bio Ateizam, ubije Petokraku u njima. A na bojištu, kao nekada protiv mrskog Franka u Španiji, ostane više cipela nego što je bilo studenata. Vlast, narodna i lijepa, fer borac, sve utovari u kamione i istovari u Studentskom gradu na Novom Beogradu. Prethodno Veljko Vlahović održao nadahnute besjede. Ali milicija je djelovala, bez obzira na to. Onda se pojavio Tito i titro im malo mudanca. Studentima. Tako je Revolucija otišla u Kurac.
Danas, nema studenata. Postoje unije, skupštine, parlamenti. Ali, sve je to razbijeno. Pojavili se kupovni fakulteti, studira svako. A u Revoluciji ne učestvuje svako. I šta bi se revolucionisalo kad svi hoće da budu pravnici i ekonomisti. Neko mora da potkiva i konje. Da ne kažem da neko mora da bude i konj.
Ali vidim, neki studenti na Banjalučkom univerzitetu prijete ulicama, parkovima i travnjacima ako se ne iskorijeni korupcija na tom Univerzitetu. Di si bija kad je grmilo. Kako se toga baš sad sjetiše kad treba izabrati rektora. Očito je protest, i prostor u medijčićima, insceniran. Veliki peškir o korupciji a onda, ispod, fusnota, objašnjenje, evo starog koruptivnog rektora evo novog, esdeesovca, čistokrvnog. Valjda, kada je na Istočnom Sarajevu izabran esdeesovac, može i u Banjaluci.
Čudna vremena došla. Godina Sitnoće. Pet studenata prijeti ulicama. Šezdeset mašinovođa posjetili park Mladen Stojanović. Izvjestan broj mladića otpuštenih iz Oružanih Snaga BiH, svi mogu volu rep iščupati, hoće velike penzije od Države zato što su nekoliko godina u Oružanim Snagama, STJ, drkali kurac. Ateveu pala gledanost jer su svi otišli na ulice da učestvuju u protestima koje oni najavljuju. Lagumdžija u zvanične posjete prima strane ambasadore. I Neželjka Komšića. Molim strane ambasadore da odu iz BiH, da i Lagumdžija malo putuje. Sitnoća Ministra Inostranih Poslova. Doći će vrijeme kad će se reći da je Kalaj bio bolji.
Usitnila i opozicija. Ko prvi smije pomenuti kandidata za gradonačelnika iz opozicije. Usitnili i mediji, ono što ih je još ostalo, ne istražuju više ko će pobijediti na lokalnim izborima nego zavađuju. Sitni tiraži.
A nakon Velikih Godina Unitarizacije, i Ohaer i Supervizija broje sitno. Najradije bih sada rekao da i BiH broji sitno. Ali, ubi me patriotizam.
Biće ovo, do kraja, Godina Sitnoće.