петак, 18. новембар 2011.

FINANSIJAŠI I SAKSARI

VLADAJU KRIZOM
Iako je juče, prekjuče, Antonio Borges podnio ostavku na mjesto glavnog čovjeka MMF za Regiju Evropa a naslijedio ga Reza Moghadam, zao znak Finacijaškog Kvarteta koji zavladava Evropom, odavno lebdi kao moćna tamna mrlja u mraku. Moćna ali nevidljiva. Kvadrat se ne završava sa tim imenima. Jer je Borges iz istih jasala, nekad je radio u Saksu. Dio kvarteta su još Mario Monti, novi talijanski premijer, Mario Dragi, novi predsjednik ECB, Evropske Centralne Banke i Lukas Papadimos, novi premijer Grčke.
Kvadrat se ne završava tim imenima jer je, naprimjer, u novoj italijanskoj vladi i superministar Korado Pasera, dosasdašnji čelnik najveće talijanske banke Inteza San Paolo.
Stvar postaje monstruoznija kada se zna da je Papadimos bio guverner grčke Nacionalne banke i sarađivao sa Goldman Saksom, jednim od finansijskih istrebljivača, u vrijeme preobražajsa Drahme u Euro. A Mario Dragi je do prije dvije godine bio zamjenik predsjednika Goldman Saks Internešnela. Moghadam je bio izvršni direktor podružnice Goldman S I u Londonu.
Ako svemu pridodamo nekoliko puta ponovljeno Obamino vatrogasno upozorenje da je situacija sa krizom u Eurozoni opasna po svjetske razmjere i da se mora hitno rješavati, kao i potpuno nejasan način odlaska Smiješnog Kikireza Apenina i Prirodno Nasljedničkog Premijera Grčke, kombinovan sa isto tako iznenadnim iskakanjem na površinu oba nova premijera, došla niotkud, nemoguće je odbaciti da cijelim procesom vlada ne nevidljiva nego vidljiva Finansijaška Mreža.
Došlo se u situaciju da Grčku i Italiju, i Eurozonu spašavaju isti oni koji su bili dio uništavajućeg mehanizma.
Ako se kriza bude odvijala tako da Eurozona propadne, moraću da aktiviram tezu da je kriza nekih zemalja Eurozone izazvana izvana, iz Grupacije Goldman Saks, što uključuje i druge banke kurvanjsko-bratskih imena, Brader, Meril... , da je neko u Americi znao za to pa je Država hitno pokrila gubitke čime je financijski cunami definitivno odbijem od obale i krenuo ka Evropi.
Da li se može dogoditi da Merkel Stil Frau spase Eurozonu po cijenu da Rusi i Kinezi priteknu u pomoć i tako steknu stvarne ili raboške posjede nad Evropom, nije još izvjesno. Kao što je još neizvjesnije odgonetanje da li je i to Tamo planirano ili je tek nusproizvod.
Sumnjiva je, međutim, sudbina Grčkog Referenduma. Samo kao demokratskog instituta. Jer, Referendum je besmislen pošto se narod nije pitao ni prilikom zaduživanja. Ko je naredio da se odustane od referenduma i da potpuno odustane Papandreu. Kao što je jednako nejasno kako su tako lako potonula dva premijera i isplivala dva druga, u premijersko-političkoj ravni, potpuno nepoznata.
Saksari vladaju dobrim dijelom Evrope. Ili su, bolje rečeno, opkolili još uvijek zdravo jezgro EU i Eurozone. Da li je zato Stari Francuski Otac govorio o Evropi sa nekoliko brzina i u nekoliko prstenova. Da li oni znaju ono što šira javnost ne zna. Da je upravo Banka Goldman Saks prikrila lošu finansijsku teku Grčke, pred njen ulazak u EU. I tako podmetnula Grkavičkije Jaje Evropi Jedne Evrope.
Vidjećemo kako će se stvari dalje odvijati. Ali je jasno da je na sceni poraz zapadne, makar ona bila i prijetvorna, pozorišna, vještačka, demokratije. Da su na sceni Saksari, u posljednjih šest decenija neosporno najveća sila, sakrivena iza Hladnog Rata i vještački forsirane borbe između Neoliberalizma i Komunizma.
Ali i kad sve to vidimo, nećemo vidjeti ni manji dio. Nego najmanji. Nikada se bilanse neće iščistiti i nikada neće izaći na vidjelo putevi kojim su u Mrkloj Nejavnosti, hodili Finansijaši i Saksari.
Ostaje nejasno i kako je došlo do tolikog zaduživanja Italije i Grčke. Uprkos parlamentima, izborima, demokratiji, zakonu o dostupnosti informacija, nezavisnom novinarstvu... Kurcu Palcu.
Kada bi neko to objelodanio, umjesto da nam Vikiliks potura izlizala, a nikad neće, otkrio bi se dobar dio mehanizama koji uništavaju Eurozonu.