недеља, 4. септембар 2011.

SRPSKA
POLITIČKA STRANA
U MOSTARU
Bez obzira što nema izgleda da Mostarski sastanak lidera političkih stranaka i jedne partije, donese rezultate u vidu Savjeta ministara, on može da bude istorijski za Bosnu i Hercegovinu.
Republika Srpska ne dolazi predstavljena jednom ili dvije odvojene stranke. Ona dolazi u političkom bloku. Sama Republika Srpska je politički stav. Eseneesde i Esdees su potpuno usaglasili stavove o pozicioniranju Republike Srpske u okviru BiH i na Dejtonskim temeljima. Stoga je prirodno da u Mostaru nastupaju sa kompozitnim pogledima.
Hrvati su, takođe, predstavljeni monolitno. Niko od Kaldrmaša sa Platforme i Platformaša sa Kaldrme nije očekivao da će Dva hadezea i Srpski blok izdržati probu vremena. Sada je to na velikoj sceni.
Političko Sarajevo je prvi put u manjini i u podređenom položaju.
I u tome je istorija za BiH. Ako je BiH znadne iskoristiti.
Bošnjaci, pak, u Mostar dolaze razjedinjeni. Miris Čvaraka. Esdepe, Partija, Aparatija, nastupa neartikulisano pragmatično i otomanski politično. Esdea je tu iz straha da ne ostane izvan sedla. Oni nisu dio Plarforme i tu su samo u nadi da će uspjeti da nađu neki izlaz prema biračima, ako ne za sutrašnje lokalne izbore a onda za preksutrašnje opšte. Ili da će Esdepe načiniti toliko grešaka da će izgubiti sam od sebe, kao što je, tu skoro, izgubio u pet opština. A i sama Esdea vuče liniju raskola još od pobjede Tihića na stranačkim izborima.
Moram da kažem da smo obišli cijeli krug. Na tom mjestu smo bili i pred početak rata.
Ovo jeste istorija za BiH ali i za Bošnjačko Političko Vođstvo. I za Katastar Čvaraka. Srbi, Hrvati i Bošnjaci se Ovdje ne mogu izbrisati ni ratom, za kojeg je Alija žrtvovao mir, ni Ohaerom, ni lažima o agresiji, genocidu i fašizmu, ni građanštinom, ni bosanstvom.
Oni, Srbi, Hrvati i muslimani, jednostavno su tu.
Od ta tri dijela sastoji se i moguća je BiH.
Mada je malo jebena brojka.