четвртак, 12. мај 2011.

SRETNO-BOSANSKA ŽUPANIJA
Odlazi i Srednja Bosna. Sretno.
Bošnjačke stranke, i Restlovi, formirali su vlast u Srednjebosanskoj županiji. Novost je što su i ostale sarajevske stranke ušle u lešinarski rezervat.
Taj događaj ne treba shvatiti kao iznenađenje ali ga treba označiti jasnim markerima:
1.
SDP, kao vodeća bošnjačka stranka ideologije Torbe i Države, odustala je od BiH i formiranja vlasti na nivou BiH. Došli smo do zida jer Dodik i SDS predlažu ubrzanje formiranja zajedničkih institucija. Sarajevski Politički Krug o tome ne zbori.
2.
Umjesto Države za Čovjeka, ili umjesto Cjelovite BiH, ili umjesto Jednog Glasa za EU, na sceni je najobičniji teritorijalni grabež. Županije i kantoni najednom dobijaju važnost koju kod bošnjačkih stranaka nikada nisu imale.
3.
Bošnjačke stranke, predvođene Esdepeom, žele prigrabiti vlast na svakoj teritoriji na kojoj se to može izvesti i tako spriječiti da se nit iznošenog džempera para dok ne dotjera cara do duvara. Očito je HNS shvaćen kao opasnost. Lešinarskim teritorijalizmom se nastoji spriječti nacionalni i legitimni teritorijalizam.
4.
HDZ BiH i HDZ 1990 su sada kažnjenici jer su odbili da igraju ulogu Naših Hrvata, odnosno ulogu Lijanovića, Jurišića, Pudarića, Desnice i Karoline. To znači da bi katastrofalna greška bila da su ušli u vlast na osnovu ponuda i kombinacija sarajevskih ambasada i Esdpea.
5.
HNS će nakon ovakvog razvoja događaja dobijati sve više zaokruženo teritorijalnih, autonomnih, ujedinjujućih izvršnih i uopšte vlastničkih prerogativa a stanje u i oko federalnih javnih instituta će se zaoštravati. Ko koga pljačka.
Postavlja se bodiočno pitanje:
Šta, usamljen, radi Incko u svoj vjetranjačarskoj borbi, po svijetu, za teritorijalni integritet, suverenitet i cjelodržavnost dok se time više ne bave ni okorjeli sarajevski unitaristi koji su krenuli u bezočni i neutemeljeni obračun sa Fašistima Srbima samo da bi, vještački, pomogli Incku i da bi prikrili proždiranje kantona.
Tri računa za Pedeve, o kojima govori ministar finansija Tegeltija i Vlada Republike Srpske mogu biti dobar putokaz i odgovor. Dok Sarajevski Politički Krug grabi teritorije jednu za drugom, ne pazeći na ravnopravnost niti na one sa kojima tvori Federaciju, besmisleno je baviti se zajedničkim institucijama i nadležnostima. I njegovati ih.

Нема коментара: