уторак, 10. мај 2011.

KO BOS PO IST RIVERU
Kako je, dakle, prošao Visoki Bosančić u liku Predstavnika, pred Savjetom bezbjednosti UN, na Istočnoj Miljacki.
Otišao je tamo s sepetom laži, naramkom starih i izlizanih formulacija, uhomilnih stereotipa o Ogavnim Srbima i Republici Srpskoj. Otišao je tamo sa podmuklim kvalifikacijama da Republika Srpska krši dejtonsku i teritorijalnu zakonitost BiH, prikrivajući tako svoje, i drugih Visokih Bosančića, antidejtonske i neustavne djelatnosti, sve do posljednje u vidu Oktroisane Vlasti Federacije koja se može nazvati Proinckovo Namjesništvo.
Shvatajući da zadnji ćirin vagon nezaustavljivo mili sa perona u Podlugovima i odnosi instituciju koja je pojela Ovu zemlju i doprinijela da je se pretvori u Naseobinu, Incko je pokušao da i od Savjeta bezbjednosti izdejstvuje retrokativnu podršku za sve svoje i svojih prethodnika, odluke, zakone, oktroide, kolonijalide, diktatorijume i pravno krvološtvo, kako bi sve to ostalo u temeljima Stvora BiH i poslužilo za dalju unitarizaciju tokom pristupa EU i NATO nakon čega bi se ovdje pojavila, jednog dana, Islamska Republika Bosna.
Neki su ga podržali. Neki nisu.
Da je mene pitao, rekao bih mu šta će biti. Prvo bih mu rekao da ne mora ni da ide na Ist Miljacku.
Ali, da vidimo kako ga je podržala Amerika. U liku Zamjenice američke ambasadorke u UN.
"Danas se temelji povijesnog Dejtonskog sporazuma dovode u pitanje prijeteći da unište brojne uspjehe koje je zemlja ostvarila. Sjedinjene Države pozivaju strane da poduzmu apsolutno svaki mogući napor i zajednički prevladaju etničke i stranačke linije razdvajanja, da bi se održali mir i stabilnost. Sjedinjene države još jednom potvrđuju punu podršku instituciji visokog predstavnika“, kazala je Di Karlo, prenosi VoA.
Prva rečenica je veoma neodređena i ne odnosi se ni na koga. U drugoj rečenici SAD pozivaju STRANE da prevladaju etničke i stranačke linije. Dakle, ne kaže Rozmari “entitetske” jer upravo entitete i poziva pošto su oni u Djetonskom sporazumu “strane”. Sjedinjene države još jednom potvrđuju punu podršku INSTITUCIJI VISOKOG PREDSTAVNIKA. A šta bi drugo rekla, ta inistitucija je dio Dejtonskog sporazuma. Nije podržala Visokog Incka. A nije mogla ni reći da ga treba razgaćiti, previti preko vrljika i ispucati mu guzu mokrim konopcem od lijeskinog lika.
"Nedavni zaključci Narodne skupštine RS-a predstavljaju fundamentalni izazov Dejtonskom sporazumu, i najozbiljniji i uznemirujući smjer akcija kojim RS krši taj sporazum. Ove akcije u pitanje dovode spremnost RS-a da poštuje vladavinu prava, i put BiH k Europskoj Uniji te ekonomskom oporavku“.
“Fundamentalni izazov”, “Uznemirujući smjer” i “Dovode u pitanje spremnost” nisu konačne ocjene podrške Valentinu Incku nego čas anatomije kakvih je, u pogledu Stvora na stolu za seciranje u proteklih 15 godina, bilo neizbrojivo. A put ka EU i ekonomskom oporavku su toliko onostrane kategorije da je teško razumjeti o čemu bi se tu trebalo raditi.
"Visoki predstavnik ima našu punu podršku u osudi nezakonitog dovođenja u pitanje njegovih ovlasti, a isto će tako imati i našu punu podršku u koracima koje poduzme kako bi se poštovao Dayton i obranili i sačuvali suverenitet i teritorijalni integritet BiH. U procesu smo i sami razmatranja naših vlastitih mjera kojima bismo podržali i zaštitili Dayton i institucije BiH, ako to bude potrebno“.
Dakle, SAD, Rozmari di Karlo, kaže da Incko ima punu podršku u osudi i u koracima koje preduzme. To znači da je odgovornost njegova. Podršku je imao i prije nego što je stupio na dužnost. Ali se dodaje: Očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Nije rečeno: Povodom Refrenduma. I ključno pojašnjenje: I sama Amerika je u procesu razmatranja vlastitih mjera. Ako bude potrebno.
"Sjedinjene Države su u potpunosti odlučne da se ispoštuje Dejtonski sporazum, u potpunosti podržavaju odluke visokog predstavnika, i nadaju se i dalje da će lideri u BiH konačno ostvariti konsenzus kada je u pitanju obrana, ustav, i druge reforme neophodne za mir, stabilnost i članstvo BiH u EU-u i NATO savezu“.
Ovaj gornji pasus je samo refren.
Jasno je da Valentin Incko nije dobio nikakvu podršku nizašta.
Zaključujem da je to bio oproštajni pjev Visokog Bosančića.
On će, vjerovatno, iz uvredjenosti i iznenadjenosti, poništiti Odluku o Referendumu i tako izjaviti da neće više da se igra, zatražiti svoje krpice i otići u legendu.