недеља, 8. мај 2011.

DŽELATI MIRA
Prirodno je da je čovjek u ratu krvnik. Rat je prirastao čovjeku. U rat se, barem na ovim prostorima, ide kao na ladno pivo. Dio ratnika postaje nemilosrdan i to je razumljivo. U svakom zanatu ima vrhunskih majstora. Krvništvo je domet kome se teži. Neki su krvnici zbog straha, neki zbog prilika, neki zbog mržnje s kojom spavaju, jedu, hodaju i žive. Rat je veliko takmičenje u kome svaka nacija traži svog krvnika. To je beskonačan rijaliti.
Krvništvo u miru znak je ozbiljne poremećnosti. I pojedinca i kolektiviteta.
Već više od deceniju i po Političko Bošnjaštvo, Bošnjačko Sarajevo i pripadnici Sarajevskog Političkog kruga, ispoljavaju i razvijaju krvništvo prema Srbima. Dželatstvo, da me bolje razumiju.
Najnoviji Dželat jeste Željko Komšić, član Predsjedništva BiH koga su Bošnjaci izabrali da im bude sluga, izmećar, nadničar, nosač tuta i obavljač drugih prljavih poslova.
A najnoviji njegov prljav posao je optužba Srba da su nacisti i fašisti, da su protagonisti i autori regionalnog fašizma. "БиХ се сударила са злом фашизма и нацизма током 90-тих година које је настало у сусједству и ту је било ријеч о регионалном фашизму", рекао је Комшић као уводничар на сесији Асоцијације независних интелектуалаца Круг 99 о теми "БиХ се брани антифашизмом".
Da ostavim po strani etiketiranje onih koji su Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju razbili silom, podmuklo i ne pitajući nikoga ni zašta nego služeći stranim eksploatatorima koji su ih sada pretvorili u grcajuće dužnike ili besprizornike na dnu Eu sokaka, a samu BiH u pljuvaonicu Evrope nad kojom razni marginalci demonstriraju sjećanje na kolonijalizam, torturu i diktaturu, umjesto da su civilizovano i demokratski sjeli da razgovaraju i da se raziđu ko ljudi kad im je već
bog bio dao Tita i ugled u cijelom svijetu.
Pomenuću samo muslimane, ili Muslimane, u čije ime zbori Komšić, da bi sutra imali koga da proglase i konretnim fašistom, kojima je Drug Tito i ona država, koju su, čim je izbila prilika, krenuli i oni da razbijaju i da otmu dio zemlje za sebe.
Ta zemlja ih je stvorila kao naciju. Omogućila im da musliman bude predsjednik Saveznog izvršnog vijeća, da bude na čelu Predsjedništva SFRJ... za tu zemlju su, uglavnom, ginuli Srbi.
Sada Željko Komšić, kao izabrani predstavnik Bošnjaka, koji su nasljednici Muslimana, Srbe naziva nacistima i fašistima. Njegov, priviđajući mu, nacizam i fašizam, došli su iz susjedstva. Trebao je reći „iz komšiluka“ da ga razumiju poslodavci, Izetbegović, Lagumdžija, Tihić, Silajdžić.
Mučno je slušati Jednog Izmećara kako za nacizam i fašizam optužuje one koji su učestvovali u ratu kojeg su izazvali njegovi poslodavci, njegovi komandanti, oni kod kojih je zaslužio Zlatnog ljiljana, oni koji su za Trulu Kobilu Bosnu žrtvovali mir.
Predstavnik Bošnjaka, Željko Komšić, pokušava radikalizovati i ubrzati ono što je program njegovog pokojnog poslodavca zbog čega je žrtvovao mir – Islamska geografija. On i oni misle da će koletivnim optužbama za agresiju, genocid, nacizam i fašizam, steći pravo da Bosnu prigrabe za sebe i da se riješi Srba i ostalih. Pošto su Hrvate u Federaciji već počeli tretirati kao ostale.
Takav pojedinačni i kolektivni politički um nije zaslužio da ima državu.
Postavlja se pitanje koliko Srbi mogu da trpe takve Dželate Mira. Dokle mogu izdržati da žive u istoj Poluzemlji, u istoj Naseobini, u istom Stvoru, sa onima kojima je sada već telal i besprizorni, iskompleksirani, zatureni i skrajnuti Željko Komšić.
„BiH se brani antifašizmom“. Tema Krugomšića 99.
BiH se više ne brani ničim. Onog trenutka kada je pokrenut raspad SFRJ pokrenut je i raspad BiH. Samo je ovdje išlo sporije zbog patriotskih malih i skeprimentalnih scena laži. Koje traju i danas, evo.
Čekao se drugi.