петак, 18. фебруар 2011.


MEDIJI,
15 GODINA
TEŠKOG SRANIJA
SA UDIVLENIJEM
U Sarajevu, vidim, OSCE organizovao Krsnu slavu povodom 15 godina svog rada u BiH. Priča i o medijima. Pojavio se Denis Latin, žrtva Slobode. Pojavila se i Tanya Domi, nekad bila portparolka OSCE, sada vanredni profesor na Kolumbiji, STJ. Zločinac se vraća na mjesto zločina.
Kada sam, onomad, na jednu novinarsku podvalu, beogradska agencija, ovdašnja dopisnica… reagovao tako što sam rekao da novinari koji smišljeno objavljuju dezinformacije treba sudski da odgovoraju, dotična Tanya, tad je bila malo deblja, ne znam danas, organizovala je konferenciju za štampu i jebala mi po nekoliko spiskova.
Sada vidim, odbranili su novinarstvo i medije u 3LPM. Umjesto ministara, koji ih javno, pod imenom i prezimenom, upozoravaju na dezinformacije, njima upravljaju, “postali su plaćenici” rečeno je, tajkuni, političke oligarhije, ratni profiteri.
OSCE je tada zagovarao slobodu medija. Dovodio razne eksperte koji nemaju pojma o novinarstvu i medijima. Možemo reći da su proveli reformu medija. Moj pradjed Toman mi je jednom rekao: Sinko, kad ti neko pomene reformu, ponesi komad kuruze i komad slanine, prošarane bijelim lukom i odmah bježi u planinu, dalje nego što su bježali Dražine bradonje.
Reforma je urodila plodom. Vidim. Latin, živi medijski odstrelnik, došao da priča o medijima. Kako novinari moraju da budu dobro plaćeni i da ne zavise ni od koga. Zašto Latin misli da su novinari bolji ljudi od sudija. I sudije su reformisane, nezavisne, dobro plaćene. Pa ubice po BiH ubijaju svakodnevno. Ko Naser nekad oko Srebrenice.
Znam da je 15 godina lijepa godišnjica. Ali ja je, zarad tih medija, ne bih organizovao. Bilo bi me stid.
Kako su stvorili medije, takva im je namjera bila i sa BiH. Opšta deregulacija. I obje namajere su uspjele. Ti mračnjaci su mislili da se na kursiću, mada može i neko drugo srednje slovo da se primijeni, od dva tri mjeseca, u nekom media centru, STJ, obrazuju novinari. I da znaju kako funkcioniše politički sistem a da pri tome ne znaju gdje je tuta. Po njihovim reformama, novinari počinju svoju karijeru kao istraživači. Obavezno imaju svoje tajne izvore. Sada su, kaže Dunja Mijatović, u poziciji da ne smiju da kontaktiraju sa svojim izvorima. A ko je stvorio TD. Tajno Društvo Bosna. Ako je društvo demokratsko, reformisano, javno, što će medijima tajni izvori. Koji li je tajni izvor rekao Batku H. da u Republici Srpskoj rastu mafijaši a u Hercegovini fašisti.
Mediji ne mogu da budu nezavisni. Oni odgovaraju društvu. Pri tome su krivi ako uđu u protivprirodni blud za Zlatkom. ITD. Oni ne mogu da budu opozcija jednoj Republici, niti Dodiku, niti Esdepeu. Dok su novinari. Mogu, ali neka formiraju političku stranku.
Ali, pošto su Oni, prizveli i Medije i Zlatka, protivprirodni blud je prirodan. Ne treba zbog toga zvati Latina da im kaže ko kome skida gaće.
I plaćati dnevnice Tanyi. Ni one nije odradila kako treba.