недеља, 16. јануар 2011.

OBNOVITELJI
BOSANSKOG
DUHA
Bauk Bosanskog Duha ponovo kruži Naseobinom.
Neki sarajevski mediji pokušavaju Naseobinom ponovo proširiti Bosanski duh. Otpad portal, Dani, Balin... (izvinjavam se za asocijacije i slovne greške, znate da mi je izvinjenje u krvi).
Prva riječ u tom 101 pojmu Bosanskog duha je Agrokomerc. Kao da je taj nekad svjetski kolektiv stvorila Bosna, makar BiH ili Bosanski duh. Ne kaže se da je Agrokomerc isključivo stvorio Fikret Abdić ali se kaže da je krah Agrokomerca označio početak pohoda Slobodana Miloševića na Bosnu. Požarevački duh. Biće i Ajvatovica. I Anatom Andrić.
Depo portal je sarajski portal koji ljude bez Bosanskog duha naziva fašistima. A Blin portal je banjalučki portal, filijala Depo portala, Bratstvo i Sarajstvo, na kome Bojan Bajić ima blog. Da li sam time sve rekao.
Istovremeno, na Blin portalu kreće feljton o Bosanskoj vili, časopisu za književnost i razonodu kojeg su pokrenuli Bosanski Srbi koje Bosanski duh ne svrbi. Cilj je, kaže Čupavi Višnjić iz okoline Sarajeva, da se pokaže kako su Bosanski Srbi uvijek bili svjesni svog identiteta ali bez poništavanja drugosti. I bez protivljenja bihosti. Ako su čekali Bosansku vilu da se osvijeste, čudi me kako se svi nisu poturčili još kada su načuli da turska vojska napreduje prema Kosovu.
Mada ne vjerujem u konceptualne domete tih portaldžija i mada oni ne moraju znati šta rade, potpuno je jasno da je na djelu Obnoviteljstvo Bosanskog Duha. Taj front je krenuo prema mlađem naraštaju kojeg se pokušava vezati za ova dva portala. Mladi su ko ludi za Bosnom.
Zašto, dakle, Bosanski Duh kruži Naseobinom.
Očito je negdje shvaćeno da se Vako Više Nemere. BiH nije nastala voljom njenih građana. Ne postoji temeljna istorijska volja o ujedinjenju Republike Srpske i Hrvatsko-muslimanske federacije. Sila Vojne Baze nije istorijska volja niti istorijski legitimitet. Ne postoji nikakav osjećaj i demonstracija pripadnosti Bosni i Hercegovini ili Bosni. Ni koliko Komšić pripada Hrvatima. Srbi i Hrvati, poznato je po glasanju, ne pripadaju. Bošnjaci takođe. Oni ne pripadaju Bosni sa dva entiteta i tri ustavna naroda, tako ih uče njihove stranke, nego Državi koje nema. Veliki Krojači nastoje preko domaćih kupljenika obnavljati Bosanski Duh i tako na dugi rok otvarati pretpostavke koje bi mogle stvoriti državu. Pletu čarape sa cvalenike.
Bosna je sjebala svoj duh. Onog trenutka kada su Turci krenuli prema Kosovu polju. Pa onda kada su muslimani svraćeni u BiH iz područja austrougarskog. Pa u podjelama u Drugom svjetskom. Pa u višenacionalnim građanskim ratovima. Pa poslije ratova.
Neću da kažem da je imala šansu. Imala je da nisu došli Turci.
Bosanski Duh ne postoji. To što je Moša Pijade rekao Jebo zemlju koja Bosne nema, to je samo prostonarodna dobrota komunističkog čičice.
Jebo Bosnu koja zemlje nema.