петак, 29. октобар 2010.

PRENOS NADLEZNOSTI
NIJE STVAR LICNOG STAVA

Stav koji sam iznio u pogledu ukidanja tročlanog predsjedništva fudbalskog saveza BiH, protiveći se promjeni statuta i uvođenju jednog predsjednika, sarajevski mediji pokušavaju da predstave kao miješanje politike u fudbal i sport uopšte ili kao moj lični stav.
Pritisak na domaću i međunarodnu javnost da se fudbal centralizuje jeste oduzimanje nadležnosti Republike Srpske i prenos na zajedničke organe BiH a mimo Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustava BiH. Sport nigje u Dejtonu nije pomenut kao stvar zajedničkih funkcija i nema govora o njegovoj centralizaciji. Dakle, to nije lična stvar niti stav Rajka Vasića niti bilo koga u Republici Srpskoj, nego stav najviših organa vlasti, Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske koji je jasan i precizan: nadležnosti Republike Srpske se ne mogu prenositi, dijeliti i krčmiti kako kome padne na pamet nego se i one koje su otete i prenijete ilegalno, moraju uvesti u proces povratka institucijama Republike Srpske.
Uz to, nije riječ ni o kakvom miješanju političke stranke ili dnevne politike u sport nego o temeljnom konstruktu dejtonske BiH. Osim toga, šta je zahtjev za centralizacijom fudbala u BiH i jednim predsjednikom ako nije politka.
Neefikasni čelnici FS/NS BiH treba da se bore kod UEFE da privati BiH kakva jeste a ne da podliježu pritisku o diskvalifikaciji reprezentacije, i vatrogasnim rokovima za promjene. Osim ako oni sami nisu UEFI poslali poruku šta da traži od njih, kao što je to svojevremeno radio Ešdaun sa policijom.
A sarajevske naćve za vabljenje koje nude da prvi predsjendik FS BiH bude iz Republike Srpske, najobičnija su unitarna podvala koja bi se završila kao i slučaj Uprave za indirektno oporezivanje ili RAK-a, do kojih više ni jedan Srbin ili Hrvat nemaju pristupa.