петак, 29. октобар 2010.

75% TIHIĆ
Nakon kraha stopostotnog koncentrata Za BiH, Harisa Silajdžića, stupio je na scenu proizvod nove generacije. 75% Za Ustavne promjene.
Tihić je u tom smislu boravio u Banjaluci, kod Dodika.
On kaže da sa Dodikom postoje određene razlike i kada je riječ o provođenju izbornih rezultata, odnosno imenovanju predsjedavajućeg Savjeta ministara, ocijenivši da za ovu poziciju i "nije baš toliko bitan etnički ključ".
"Podržavamo stav SDP-a, ali i to i sva druga pitanja treba da budu predmet razgovora i dogovora. Očekujemo da dvije pobjedničke stranke, SNSD i SDP organizuju jedan sastanak, na koji bili pozvani predstavnici SDA, određenih hrvatskih stranaka, bloka koji se pravi u RS i da zajedno razgovaramo o ovim problemima", rekao je Tihić, ocijenivši da je realno očekivati da u januaru bude formirana vlast na nivou BiH.
Iako je to bio ubičajen predizborni nalet prvog kruga, Tihić se kod Dodika pojavio, kao i do sada u medijima, u postizbornom periodu, kao Visoki predstavnik Zlatka Lagumdžije i cijelog Esdepea. Velika izborna pobjeda SDA ovjekovječena je tom rečenicom Podržavamo stav SDP-a.
Upozoravam na dvije stvari Tihićevog ambasadorstva u ime Savjeta sa implementaciju Esdepea.
Prvo je njegov kaleidoskop u kome su SDP i SNSD kao vodeći dvojac koji će okupiti predstavnike SDA, „predstavnike određenih hrvatskih stranaka“ i bloka koji se pravi u Republici Srpskoj.
Tihić ima jasan zadatak i cilj. Okupljanjem dvije neprijateljske stranke, koje sjede na dva kraja bosanskohercegovačke ljuljaške, unitarnom i dejtonskom, on nastoji okupiti i njihove koalicionare kako bi formirao dvije trećine poslanika u PS BiH koje su potrebne za promjenu ustava.
Zato Tihić i priča o Prudu i Aprilu, samo što nije počeo konsultacije sa Zdravkom Čolićem da snimi hit April u Butmiru. A kad sam mu rekao da su to, April, Prud, Butmir, mrtvaci i da nemam ništa protiv da im odnese cvijeće na groblje, onda je potihio malo pa rekao da su te teme, Teme Mrtvaca, još uvijek na stolu.
Po kom dobru ćemo pamtiti Tihića, to ćemo još vidjeti ali ga treba pamtiti i po zlu. On je izrekao onu čuvenu crvenu nit Sarajevskog političkog kruga Mi Republiku Srpsku ukidamo svaki dan. Samo je nježnija bila ona Alijina Za BiH ću žrtvovati mir.
Treba se čuvati Tihića i kad nosi samo 75%.
Jer oni koji uđu u tu Excel koaliciju, a budu imali dvije trećine, biće utrapljeni u njoj i pod stalnim pritiskom ZMZ, Zainteresovane Međunarodne Zajednice, da se ustav mijenja ko kondom a sve na dugom putu ka Integracijama.
Drugo. „Nije baš toliko bitan etnički ključ“. Prilikom izbora predsjedavajućeg Savjeta ministra. Za BiH mi ćemo žrtvovati Hrvate. Redigujem: Prvo Hrvate.
Zbog toga je Tihić 75% govorio o određenim hrvatskim strankama što uvijek znači da se radi o nedoređenim. Jer, veoma ih je teško odrediti kada imate nekoga kao što je HDZ i koji je osvojio više od 60%. Potpuno neodređeno. Tako bi u Gutače nacija u BiH bio uvučen i SNSD pa bi u sljedećem krugu i Srbi postali neodređeni jer ne bi mogli iznijeti stav o srpskom redu, o ravnopravnosti Srba, o svemu onome što Republika Srpska danas ima a Hrvati nemaju.