петак, 27. август 2010.

TIHIĆ POČEO DA SRBUJE
Vidim, neki provincijalno dometni političari iz BiH, kao Ivanić, štogod ne smiju da kažu u BiH, ili u Republici Srpskoj, izjave za stranu štampu. Sad počeo i Tihić. I to da srbuje, kao nekad Milošević. Samo sa obrnutim vjeroznakom. Jedan od najbezličnijih političara dočepao se prilike u Večernjem listu. A bolesni zagrebački mrzitelji srpstva jedva dočekali da to puknu na naslovnu stranu: Tihić zaprijetio šefu SNSD-a: RS ćemo ukinuti.
Sulejman Tihić nije u situaciji da prijeti Republici Srpskoj bilo čim pa ni ukidanjem, jer svaka njegova prijetnja i prijetnja drugih sarajevskih političara, korak je ka rascjepu BiH. Ako mu je stalo do BiH, o čemu stalno govori, onda treba da poštuje Republiku Srpsku više nego Federaciju. Da sam na njegovom mjestu, našao bih nekog popa i tajno se svako jutro u njegovoj crkvi molio za Republiku Srpsku, njeno zdravlje i dobro raspoloženje. Ne mora da se krsti.
Sulejman Tihić je u intervjuu zagrebačkoj štampi saopštio da će, ako se bude insistiralo na usporedbi Republike Srpske i Kosova, Republika Srpska biti ukinuta jer za to ima više pravne osnove nego za otcjepljenje..
Taj sarajevski nadmjeni nastup sa primjesama otomanske visine i nadmoći nije samo dnevna predizborna priča, jer je Tihić i ranije izjavljivao da Republiku Srpsku ukida svakog dana. Radi se, dakle, o trajnoj sarajevskoj orijentaciji.
Upravo zbog toga treba svima da bude jasno, a najprije Tihiću, da je Republika Srpska ušla u sastav BiH sa svojom teritorijom, institucijama, ustavom i nadležnostima a da je to Dejton samo verifikovao međunarodnim ugovorom i uz garancije velikih sila. Republika Srpska je svoj pravni osnov unijela u BiH i zadržaće ga trajno. Od sarajevske unitarističke prisile zavisi zašta će ga iskoristiti.
Jasno je da je Kosovo otvorilo, ne samo na Balkanu, mnoge jednosmjerne političke i geopolitičke procese. Mnogima će se osvetiti želja i nastojanje da se Srbi i Srbija unakaze i optuže za sva zla građanskih ratova u Bivšoj Jugoslaviji.
Sam Tihić nije referent za ukidanje bilo čega a najmanje Republike Srpske.