субота, 19. јун 2010.

NOVA SRPSKA TRAGEDIJA: ODLAZI WAZ
Demokratizovana Srbija, pošto postoji mnogo vrsta Srbija, Vozi Miško Srbija, Zatravnjena i neobrađena Srbija, Munze Konza Srbija, Miško Beko Srbija, Rodoljubnosrbna Srbija, Kosovo Srbija, Srbija oko Moravu... digla se na noge pošto je Bodo Hombah napisao tiho pismo Predsjedniku od Kosova pa do Subotice ravne, u kome ga obavještava da njemački koncern WAZ, što nikako ne znači Wolksvagenov Avto Zavod, koga on, Bodo, jaše, povlači svoj kapital iz Srbije i moli da se to uradi proceduralno i tiho. I zahvaljuje. WAZ ima svoje kapitale u Politici i u Dnevniku, važnim novinama. Već devet godinica.
E , sad.
Bodo Hombah je član SDP. Bio je ministar privrede Sjeverne Rajne – Vestfalije. Šef biroa saveznog kancelara. I savezni ministar za posebne zadatke u prvoj vladi Gerharda Šredera, svoga prijatelja.
A 1999. odlazi u Brisel i preuzima funkciju koordinatora Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope. Pri čemu niko nje znao šta je JIE a ni sama JIE nije znala da joj treba koordinator i pakt. Na donatorskoj konferenciji za JIE, Bodo Hombah je skupio 4,6 mlrd eura. Dio tih eura, vjerovatno, sada, i već godinama, istražuju parlamentarne kurcomisije u BiH, u španskoj sapunici Donacije GdjeSteŠtaSte.
Dakle, vrlo je važno da je prvo bio Koordinator Pakta pa onda Šef koncerna WAZ. U mom selu se, uobičajeno, sa mjesta jahača velikog koncerna ide na mjesto jahača pakta. Nikada obrnuto, koliko pamti moj pradjed Toman.
Onda WAZ kupi udio u Politici, Beograd i u Dnevniku, Novi Sad. Onda apetit ide prema Večernjim Novostima, najtiražnijoj srbijanskoj novini, bre.
I tu stvar puca. Neda Manjo, hoće Beko, hoće Miško.
I da nije Bodo Hombah zatražio od Borisa da to bude tiho, jasno bi bilo da je sve sumnjivo. Očito je WAZ u Srbiji imao specijalne namjene. Očito je da je jedna faza specijalnih namjena prošla. Očito je da srbijansko, kao i svo balkansko novinarstvo i novinstvo, pojma nema o tome pod kojim specijalnim namjenama živi i radi u slobordarskom, nezavisnom demokratskom žurnalisanju.
Ali možda nikad neće biti jasno ni ko brani Novosti.bre za Srbiju ili od Srbije. I kakva je uloga koncerna BekoMiško.ko. I drugih.
Ne samo da ima mnogo Srbija. Nego i Srbija ima mnogo života.bre. Novinarski život Srbije, naprmjer. A u tom fajlu Život Ćuruvije. Život Tijanićteve. Život Manje Vukotića.
Vozi Miško.
Vozi Beko.
Wazi Bodo.