уторак, 15. јун 2010.

IZDAJNIK NA SAJMU ŠLJIVOVICE
Noćni Avaz, jer tako mračna stvar se ne može dogoditi dnevnim novinama, objavio je tekst izvjesnog Muhameda Velića za kojeg je napomenuto da je „stalni saradnik glasila Islamske zajednice Preporod“, o Sulejmanu Tihiću, kojeg, tekst, ne mogu drukčije odrediti nego kao portretisanje đavola, izroda ili čudovišta.
Nema šta nije pobrojano kao manjkavost dotičnog Sulejmana, koga je Alija Izetbegović odredio za svog posinka na čelu Esdea i tako ga ubacio u kavez ćoravim lavovima sa kljovama od pedlja pa samo zbog ćoravosti dosad nije rastrgan i pojeden.
Sa nekim stavkama se može složiti. Sa nekim ne može. Ni jedno i drugo ne moraju da budu objektivne spoznaje.
Ali u posebnom prozoru je i posebna vrsta zamjerke Sulejmanu Tihiću: Sjetimo se da je gospodin Tihić i redovit gost na sajmovima šljivovice. Naslov tog prozora je: Uvođenje pive u stranku.
Ta stavka nije stvar slaganja ili neslaganja. Čak i iz ugla najtvrđeg vjernika i tumača vjere, islamske, koja ne dozvoljava konzumiranje alkohola.
Ta stavka je stvar pomračenog uma. Fašističke optužbe Jevreja, komunističke optužbe u staljinizmu, titoističke optužbe u vremenu informbiroa, smijuljice su u odnosu na optužbu da jedan političar posjećuje sajmove šljivovice.
Iz ovog teksta, ne samo na osnovu stavke o Sulejmanu na Sajmu, moguće je otkriti kakvo društvo projicira Islamska zajednica kad toleriše autore sposobne za ovakve dubinske analize ličnosti. I kakvo bi društvo nastalo na platformi tehnologije Jedan insan – Jedan avaz.
Ali ovaj primjer nam otvara oči. Sada javnost mora dobro da pazi. Ako neki političar posjeti fabriku cementa, može ga se odmah optužiti za kancerogene namjere prema svom narodu. Ako se nekog političara primijeti da vozi automobil, on je automatski krivac za propast zemaljske kugle pod staklenim zvonom globalnog otopljavanja. Ako, slučajno, neki političar kupi ogledalo to je pouzdan znak da njegova žena ne nosi ni zar ni feredžu. Ako, slučajno, neki političar, kao što je najavio Tihić, ode u Beograd, postaće Srbin. A ako postane Srbin, poklaće nas.

Нема коментара: