среда, 28. април 2010.

ZAJEDNIČKE INSTITUCIJE IZMJESTITI
NA GRANICU ENTITETA
Čim je on Alija, nema tu esdepeovca.
Ni multietničara. Europljanina.
Alija Behmen, gradonačelnik Saraja, uputio zamolbu MUP da se povuče saglasnost na obilježavanje godišnjice u Dobrokoljačkoj. Kobiva, mogući su neredi. Kao da će u Sarajevo doći sto hiljada četnika.
Umjesto, da je domaćin, košto nije, da zatraži da obezbjeđenje bude maksimalno i sofisticirano, kako nebi izbila bilo kakva sramota za Sarajevo, taj multietnički raj u kojeg će na proljeće, kada se u kantonu konstituiše vlast od zlareketa i od goremajke, sve briselske eu-institucije preseliti svoja sjedišta a naročito Ofis EU za proširenje na Tursku. Susret svjetova.
Pogriješio je Dodik. Nije to Teheran. To je Istambul.
U Teheranu ima i protesta. U Saraju nema ni obilježavanja.
Pošto se zgodovilo nekoliko događaja u redeniku, londonska apsana Ejupa Ganića Dobrokoljačkog i svebeharaisvecvjeta povodom toga, dženaza rahmetli Rasimudžahedinu, demeokratski odljev Harisa u Mostaru, regionalna prevara u Istambulu, i ovaj zahtjev za zabranu... koji su pokazali široki sarajski odnos prema Bosni i Hercegovini, odnos u kome nema mjesta ni za koga osim za Dobre Bošnjane Bogumilske povlaka Otomanske, jasno je da se u tom Saraju promoviše nova politička parola: Država – to smo Mi.
Silajdžićev Čas privatizacije Predsjedništva i cijele Države uzorak je i projekcija svih budućih odnosa u BiH.
Ako ponovo izaberu Neželjka Komšića pa onda, sa Harisom, sastavljaju po 16 mjeseci Privatizacije BiH, a u Savjetu ministara, svojim čaršijskim muntama za predsjedavajućeg nađu takođe pogodnog Hrvata, za BiH će nastupiti četverogodišnja vilajetska noć.
Jedini kratkoročni spas, do raspada, jeste, izmiještanje sarajskih zajedničkih institucija na entitetsku liniju. Inače se slažem da država ima svoju imovinu, postajem i ja velikodušan, jebeš karakter koji nije labilan, neka međuentitska linija bude Državna imovina, 100%. A kad izmjestimo zdanja onda - probijanje vrata sa dvije strane.
Tako bi u Predsjedništvo BiH, SM, PS, RAK, MRAK, KRAH... svako ulazio sa svoje teritorije a nakon umilnog i očaravajućeg zajedničkog posla svako bi bržebolje lako/lahko izlazio na slobodnu teritoriju.
Ne bi morali čekati taj sanjani četvrtak.
Napomena: Kada se jednom raspadneš, neka to bude u četvrtak.