уторак, 27. април 2010.

NATO – BiH
KO KOME TREBA
Ulazak velike vojne sile, svjetski dragocjene baštine perspektivne nepokretne vojne imovine i neperspektivne švercovane vojne imovine, područja Hiljadu minskih plantaža, zemlje u kojoj nacije postaju vojske i vojske nacije, sad pa sad, u NATO, sve više poprima osobine Mapet šoua.
Najprije je stigla radosna vijest. Negdje u nato-rovu u Talinu, donijeta je odluka da BiH dobije Akcioni plan. Ali.
Džon Bulard, načelnik Štaba Sjevernoatlantskog saveza u BiH, otvori danas zbirku basni i važno izjavi: Čopor je jak onoliko koliko je jak vuk. Za 61 godinu postojanja, ni jedna članica nije napala drugu članicu. Također, Nato doprinosi stabilnosti koja sa sobom nosi investicije i ekonomski rast.
Uvijek se užasavam kad vojska sere o investicijama i ekonomskom napretku.
Tako su komiunisti i skojevci u partizanima pričali o zlatnoj kašici po glavi stanovnika. Tako je i meni moj esdeesov kapetan u rovu pričao kako će, samo da osvojimo Tešanj, staru srpsku zemlju, i završimo rat, početi da niču preduzeća u takvom broju da ćemo morati iznajmiti zemlju od drugih država jer nećemo imati njiva, bujadišta i zukvišta da ih lociramo sve. Ti ćeš, Vasiću, imati dvadeset preduzeća.
Čitajući Bularda, načelnika Štaba, pomislim da je Nato, u stvari, konsalting kompanija ili građevinska operativa. Nešto kao Štrabag.
Ali najgore od izjava Načelnika jest ona: malo izdvajate za vojsku. Mora najmanje 2%. I: Još ćete vi teških odluka morati da donesete.
Dolazim, dakle, do suštinskog pitanja. Ko kome treba? Onaj kome nešto treba neka i plaća. Ako Bosni i Hercegovini treba Nato, neka plati. Ako Nato-paktu treba BiH, neka plati.
BiH nije u vojnoj opasnosti od Hrvatske i Srbije. One su potpisnice Dejtonskog sporazuma. Možda će se nekad u Srbiji i u Hrvatskoj javiti neki nedajbože apetiti, ali glavna proždrljivost će biti prema podjeli BiH. Kome se danas isplati agresija i okupacija. Na tome su propale Otomanija i Austrougarija, nisu Srbija i Hrvatska toliko lude. Ostale vojne opasnosti takođe nema na vidiku. Mađarska, Crna Gora, Slovenija... nema tu osvajača.
BiH nema para ni za jedan posto. I neće ih nikad ni imati. Ako neko drugi ne donese. I ćuprije je ovdje uvijek gradio neko drugi.
BiH nema potrebu da šalje vojnike po svijetu. Slala je vojnike po svojoj teritoriji pa se nije najbolje pokazalo.
Dakle, Bosni i Hercegovini, ne treba Nato.
Da li Natou treba BiH?
Teritoija sigurno treba. Za ljude ne znam. Štabovi valjda znaju. Ali ako treba, odriješi se malo. Nemoj prijetiti odlukama i parama. Ovdje su lizala, odavno, samo u šuštećoj valuti, Đole.
MAP nije neka šećerlema.

Нема коментара: