петак, 02. април 2010.


IVANIĆ BOSANSKOHERCEGOVAČKI PROMOTOR SREBRENICE
Nije trebalo čekati ni tri dana da bi se teret deklaracije o Srebrenici prelio i na leđa Republike Srpske i srpskog naroda u BiH. Ipak, niko nije očekivao da će promotor tog zahtjeva biti Mladen Ivanić sa svojim zahtjevom da se donese “generalna deklaracija” u kojoj će glavni i najveći dio biti posvećen Srebrenici. Ivanić tako trči pred rudu agresivnog sarajevskog političkog kruga i prvi veže Srebrenicu za vrat Republike Srpske.
Bitno je reći da bilo kakva deklaracija o Srebrenici u BiH, ne samo da izdvaja jedan zločin i jednu žrtvu, a druge potiskuje i potcjenjuje, nego je uvod i predigra za ukidanje Republike Srpske. Ivanić se, ako već nije dobio zadatak i pristao na prljav politički angažman, nudi dijelu međunarodne zajednice koja želi unitarnu, jednionacionalnu BiH, kao prvi saradnik.
Istorijski je neodgovorno dijeliti zločine prema nacijama a ne prema krivcima. Naročito je istorijski nedopustivo srpskom narodu koji u cijelom vijeku trpi genicid, istrebljenja i iseljenja, nametati kolektivnu krivicu, što Ivanićeva deklaracija neospornio čini, a da pri tome niko nikad nije izrazio ni sažaljenje prema srpskom narodu i njegovoij sudbini u Jasenovcu, u Kninskoj krajini, u Slavoniji, na Kosovu, u pola BiH, u rejonu Srebrenicia-Bratunac…
Političari i političke stranke se ne mogu igrati nacionalnom istorijom, kako to čini Ivanić, kao da se radi o dnevnom političkom potpitanju.
Pošto je Ivanić ovim pokopao svoje srpske šanse na izborima u oktobru, biće zanimljivo vidjeti samo dvije stvari:
Za koji honorar i
Koga će kandidovati umjesto sebe.