понедељак, 29. март 2010.

MADRIDSKI TERITORIJALIZAM
U posljednje četiri godine jedva smo živi ostali od brige raznih komesara, briselaša, nižih, viših i prolaznih predstavnika, prvih zamjenika, izvjestilaca, parlamentaraca... za napredak u BiH, za ekonomiju, za demokratiju, za funkcionalnu državu, za dijalog, za reforme, za jedinstvenu šestojanuarsku policiju... Mislio sam da se svaki briselski administrant noću budi u zeleno-žutom znoju PBSS-a, postbosanskog stresnog sindroma, zbog želje da što prije napredujemo. Mislio sam da EU i NATO-integracije nisu toliko važne. Dok nam ne daju bezvizni režim a ni u MAP nismo dobrodošli.
Najednom, stiže papirus iz Madrida. Mi, dole... Oduševljeni... Razdragani... Rasproljećeni... Ushićeni... Neuhićeni... Egzaltirani... Razgaćeni...
potpisujemo papir kršten kao „Učvršćivanje posvećenosti BiH procesu Evroatlantskih integracija“.
Papir ćemo usvojiti prije izbora a provoditi poslije izbora.
Neću sada da se bavim kućnim poslovima EU, španskim selima predsjedavanja EU, Eštonkom i vijestima da ona formira diplomatsku službu EU od nekoliko stotina diplomata, borbom za prevlast nad briselskom birokratijom i bratijom, prekoatlantičkim transeverzalama... ali čim je Dokument izašao u javnost, dobio je vrijednost sabranih esemesova pokojnog Pukija.
Njegove šanse da bude učvršćen su ravne nuli. Sada je svako u demokratskoj prilici da kaže da je to malo ili mnogo.
U suštini, BiH je ovdje u drugom planu.
Ustavne promjene, zbog kojih smo sluđeni, već cijeli mandat, u drugom su planu, bratstvo i jedinstvo dva entiteta i tri naroda u drugom su planu, ekonomija je u mrduši donjoj. Samo je bitno da BiH obavi, glatko, svoj gaćoskid kod evropskih i nato-integracija. Da se teritorijalizuje.
Ako nije u pitanju Šarena Laža. Tipa: Čim provedete Reformu Policije, u BiH će pohrliti strane investicije i ulaganja a SAD će zaustaviti finansijsku krizu za najmanje pet godina kako bi građani Vaše Zemlje osjetili Blagodeti Reforme.
No, mislim da je u pitanju najmanje dvoje:
· Da se legalizuje i uturi u ustav sve ono što je dosad podržavljeno, mada se nabrajaju četiri stvari
· Da se sarajevizuje država jer u „daljnjim obavezama“ stoji: Mi se takođe obavezujemo podržati i obezbijediti funkcionisanje svih institucija i agencija već uspostavljenih na državnom nivou ili koje će tek biti uspostavljene kako zahtijeva proces integracije u članstvo EU i NATO.
I deklaracije su postale pak-papir za stare stvari.