петак, 18. септембар 2009.

OVAJ IZ ESDEA
Sulejman Tihić, predsjedinik Esdea bez Bakira, dao intervju Dnevnom listu i rekao da ga brine koaliranje Čovića i Dodika.
Ne treba da ga brine.
Dok su njegovi, zna on dobro koji, koalirali sa nekim ratnim Čovićem, Hrvatima, takorekući, on, Tihić, bio je u logorima. Sada, kada Čović „koalira“ sa Srbima, njemu, Tihiću, ništa ne fali.
Spreman je, kaže razgovarati sa svim hrvatskim strankama. Sa Devedesetkom. A Haespe mu se oduvijek sviđao osobno. Govore o Hrvatima u BiH i Hrvatima u Republici Srpskoj.
Nemoj samo da govore o Hrvatima u Federaciji.
Jasno je da Tihić, u svom šamačkom shvatanju politike, misli da je presudno naotimati dovoljno Hrvata, što od Harisa, što od Dodika i tako ih vezati i ujaloviti, kao ovce i koze, da ni sami ne znaju na kojoj strani tijela se bleji a na kojoj brabonja.
Tako Tihić shvata ravnopravnost naroda.
Imam za njega dobar prijedlog.
Neka da Hrvatima entitet, pošto su suvlasnici Federacije, jedan kroz dva, imaće uvijek koaliranje s njima. Nemam ništa protiv i nikad se neću buniti.
Ali, Tihiću se ne može pomoći.
On se nepošteno odnosi prema svima pa i prema koalirantima, bivšim, sadašnjim i potencijalnim.
Ima Tihić dva zanimljiva citata koja o tome govore:
Ovima u Eresu odgovara postojeće stanje jer su u Dejtonu dobili entitet sa nadležnostima države.
Mi ne možemo ništa uraditi, promijeniti, ukoliko ovi iz Eresa nisu suglasni s nama.
Taj potcjenjivački, čaršijski, begovski odnos prema Ovima (pišem to velikim slovom jer se radi o Srbima) trajno onemogućuje sve tihiće da nešto urade.
Osim toga, po kom osnovu su Mi, tj. Oni, ili On iz Esdea, pozvani da nešto urade, promijene.
Kadgod su se Ovi, čiji je Onaj žrtvovao mir, osjetili pozvani i zaduženi da nešto urade, promijene, pala je krv i izbio je rat. Posljedica toga je Srpska Država u BiH. Oni su, a ne Ovi, doveli do toga. I nisu je Ovi u Dejtonu dobili. Dejton je samo napravio inventuru.
Sačuvaj me, a i BiH, ako je ikako moguće, bože, Onih i njihovih promjena.
Doklegod Onaj iz Esdea za Republiku Srpsku kaže Eres, jer ne može prevaliti preko usta: Republika Srpska, i doklegod Taj za Srbe kaže: ovi iz Eres, dotle nema razgovora.
Dotle će razgovarati sa svehrvatskim Haespeom.