среда, 27. мај 2009.

4 : 3
Sve je isto, samo Terzić zagadio čabar.
Ostaju podjele u Esdea. Bakir nije održao riječ o povlačenju i nesmetanju, pošto ne smatra da je izgubio. Veoma ilustrativno, skoro pjesnički, rekao je kakav je odnos snaga, kako ga on vidi – 4 : 3.
Tihić jeste pobijedio.
Bitna je analiza pobjede, geografska i moćnička. Ako je za Tihića glasao dijasporski dio iz Republike Srpske i gologuzi, iskrenostranački provincijal diljem bihaćkog, podrinjskog i tuzlanskog vilajeta a za Bakira, sarajevski, vjerski, fundamentalni, moćnički, finansijski, znakoviti i ratni pleter, onda su podjele produbljene.
Suštinski posmatrano, Esdea će morati kadtad da doživi sudbinu ratnih posestrima. Tihićeva mašnica „evropska narodna stranka“, kod mog druga Džeme ne pije vode. Pitanje je, samo, da li još jedno ili još koje poluvrijeme.
Ako će Tihić voditi stranku onako kako su usvojene rezolucije naznačile i onako kako ju je vodio do sada, onda će se ubrzati procesi koje su prošle posestrime SDSHDZ. A sva je prilika. Jer Tihić opet govori o Bosni i Hercegovini a ne o Federaciji. Na to ga podsjeća Branković svojom ostavkom. Da bi rješavao problem BiH, Tihić, odnosno jaka bošnjačka stranka, mora riječiti problem Federacije. Tihić govori o ustavnim promjenama sa pet ili više regija. O vraćanju aprilskog paketa. To su magle nad Miljackom.
U politici SDA, ako nema Federacije i Bošnjaka na centralnom mjestu, nema ničega.
Esdea je opterećena Bosnom i Hercegovinom. To je moglo, možda, da funkcioniše dok je bio Alija, imao je iza sebe Islamsku deklaraciju, zatvor... sada Bošnjaci, muslimani, vide da nema rješenja za njih ako se samo priča i gleda u BiH. Da oni to tako gledaju, Stranka za BiH bi na izborima dobila 70%.
Esdea i Tihić, treba da shvate da nije normalno da druge jake stranke u BiH postoje za Srbe i Hrvata a da Esdea postoji za Bosnu i Hercegovinu. Postoje i Bošnjaci koji očekuju artikulaciju svog realnog političkog programa i interesa. Da li baš Bošnjaci žele da ih se razbije na nekih pet ili šest regija? Odgovor na to pitanje je mnogo kompleksniji od naljepnice „evropska narodna stranka“.
A Branković? Da li je moćnička, fundamentalna, sarajevska, bakirovska struja baš tako poražena kao što kaže ostavka?
Naredno vrijeme će pokazati da li je važnija činjenica da je ostao Tihić ili da su ostale podjele.