четвртак, 30. април 2009.

UČEŠĆE BiH U VOJNOJ VJEŽBI NATO U UKRAJINI
ORUŽANA SILA BiH
Zemlje koje su bile socijalističke, naročito one koje su bile pripadnice Varšavskog pakta, vojnog krila soclagera, nose neki neobjašnjivi kompleks katoličkijeg katolika od pape. U te zemlje spadaju i mnogi otpaci Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Naročito sa zapadne strane. Doduše, ima i ponekih otpadaka od sveg svijeta i vijeka kao što je Albanija ali ta bunkeruša je posebna vrsta. U iskompleksirane naseobine spada i BiH koja svoju zakrivljenost državne istorijske svijesti demonstrira i kao redemarkaciju u odnosu na bivšu državnu majčicu.
Neobjašnjivi kompleks detektuje se neartikulisanom kandidacijom za sve evroatlantske družbe pa tako i za Nato. Nato, pak, taj ostatak dva pakta, ne bira mnogo, Hrvatska i Albanija. Kud svi Turci tu i mali Mujo. Natoističke tendencije pokazuje i reformisana i regimentirana vojna sila Bosne i Hercegovine. Poslaće neke sirotane na natoove vojne manevre u Ukrajinu. Istina, ta mala grupica u vojnom smislu ne znači ništa jer se radi o običnom okupu praćkaša čiji oružani domet je koliki i domet malog čarlija sa četvrtim dopunskim punjenjem. Ali simbolika znači mnogo. U situaciji kada Rusija ima prema Ukrajini, i drugim zemljama koje daju svoju suverenost za Nato bahanalije, poseban podpogled iz kolekcije „njet, muškarci znaju zašto“ i kada susjedna Srbija ima proklamovanu švajcarizovanu neutralnost kao cilj u zajebanciji oko Rusije, BiH ne bi trebala tražiti guzici čepa. I od sebe praviti Berlinski Zid Zapada prema Rusiji.
Od hiljadugodišnje multi-civilizacije očekivalo bi se malo više mudrosti. Ako je nema kod Cikotića, ima je kod mudraca koji su već dali svoj glas o tome kako se ne treba uključivati u mrčenje mrkih međeda jer se može dogoditi da vam istisnu utrobu kao kad slon stane na list ispod kojeg se vrti crvić. Govorio je o tome, npr, Tunjo Filipović. Savjetovao BiH. Ali nije pomoglo.
Bosna i Hercegovina je olako zaboravila da je na samoj Jaltskoj Granici i da svaki neiznijansirani potez remeti ravnotežu hoda po klizavom brvnu. Misli li neko da je Rusija, npr, kupila rafineriju u Brodu zbog toga što nema gdje prerađivati naftu.
Ovakvi potezi dugoročno dijele BiH. Onemogućavaju njen opstanak. Kolikogod to sada izgledalo kao sitnica, kao turističko putovanje pet, šest kaplara, neće tako biti kada se propusti kroz prizme i sočiva nekog poteza Rusije onda kada svi budu zaboravili na učešće Velike Vojne Sile BiH na manevrima u Ukrajini.