четвртак, 30. април 2009.

PLJAČKA NADLEŽNOSTI
Vlada Republike Srpske sačinila je spisak 68 prenešenih nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH.
Najplodnije godine za Državu.ba bile su 2004. sa 14 nadležnosti, 2002. sa 12 nadležnosti te, ravnopravno, 2003. i 2005. sa po 10 nadležnosti.
U tim godinama je u Republici Srpskoj vlast bila u rukama Pedepea i Esdeesa. Čavić i Ivanić. Pojačanja Međunarodne Zajednice u ovogodišnjem prelaznom roku.
Treba biti pošten pa reći da je osnova za prenos mnogih od tih nadležnosti nađena u nametnutim, od strane VP i OHR, ili prisiljeno donijetim zakonima u PS BiH.
Treba, tekođe, biti pošten pa reći da je 2008. zabilježeno pet slučajeva prenosa nadležnosti:
· Državna pomoć, subvencije, podsticaji (na osnovu privremenog sporazuma o SSP)
· Promet lijekova na veliko
· Zaštita od jonizirajućih zračenja
· Tehnička regulativa, akreditacija, metrologija (na osnovu privremenog sporazuma SSP; metrologija je već ranije prenešena)
· Nešto oko javnih preduzeća – elektroprenos
Nisam baš zadovoljan ovom činjenicom ali me sretnim čini to što me Država.ba štiti od jonizirajućih zračenja – puno bolje spavam i manje se svađam sa ženom.
Šta je, dakle, cilj stvaranja gužve u šesnaestercu opozcije u Republici Srpskoj, stvaranja novih Čavića i reparacija starih, procvata nevladinih izdajnika, revitalizacije centara serviranog novinarstva, iznenadne brige bošnjačkih medija za stanje u Republici Srpskoj, genocidnoj, agresoidnoj i okupatorskoj tvorevini, ogromne želje žrtve da živi u jedinstvenoj bezentitetskoj tvorevini za svojim dželatima, novinarskog uzleta elektronskih medija koji se mogu razvrstati u dvije kategorije: tv alternativni štrajk i tv bnational geografic, upotrebe sipa, jegulja i stranih tužilaca i sudija... pljačka nadležnosti Republike Srpske kao bi, jednog dana, osvanula lijepa i gizdava Država sa svim svojim, naročito sarajevskim, atributima a Republika Srpska ostala kao lahgana i providna zmijima košuljica na kamenjaru.
Čavića, Ivanića, i sličnih tada nigdje biti neće. Čak ni veliki turski putopisac Evlija Čelebija, koji je šljive oko Banjaluke uvećavao do veličine tikava, neće ih moći pronaći i o njima zabilježiti nešto. Neće biti ni njihovih malih ličnih, narcisoidnih i kvazi prosvjetiteljskih ciljeva da budu glavni igrači umjesto onih seljaka iz SNSD.
Ako doista žele da se etabliraju kao suštinska opozicija, što odmah pozdravljam sa udivljenijem, neka ne nude kooperativnost u pregovorima o Republici Srpskoj (kao Ivanić) i odbacivanje referenduma (kao Čavić) već neka kažu da je sa prenosom, otimanjem i krađom nadležnosti završeno a da će sve ostalo bolje raditi od Esenesdea.
I da kažu kako. Narod će razumjeti.
Inače se njihova opoziciona djelatnost, i nabrojanih i nenabrojanih, može kategorizovati kao pušenje paši.