недеља, 17. август 2008.

KONAČNO DOBRA VIJEST
Saopštenje Am. Amb. u kome se kaže da taj segment međunarodne zajednice u BiH neće učestvovati u ustavnim promjenama jer su koncepcije potpuno suprotne i ne garantuju uspjeh, može biti prekretnica za BiH i njen Novi Samostalni Početak.
Stršljenici u visećim vrtovima Sarajeva stvarali su, od rata na ovamo, neprestan dojam da je BiH ovakva kakva je nemoguća i da je treba pretvoriti u Državu u svakom njenom segmentu. To je značilo da BiH treba da postane Bosna a svo odlučivanje da bude u Državi a da Država bude u Sarajevu.
Čak su i ljudi privatno počeli govoriti kako će, za koji dan, kada dođe do reforme policije i kada policija bude državna, centralizovana, njihova djeca imati mirnu budućnost.
Utrošili smo mnoge teške godine da dokažemo da su to viseće iluzije i pretrpjeli lavine osuda za razbijanje BiH. Kao što smo utrošili ogromnu energiju da bi dokazali da je Esdeesov posao uništavanje Srba u BiH i pretprjeli osude i ocjene da smo izdajnici, bezbožnici.
Jedna od iluzija iz sarajevskih visećih vrtova je i reforma ustava koja bi omogućila tu čarobnu Centralizaciju koji oni nazivaju funcionalnom državom.
To je bio drugi front borbe za Državu.
Sarajevski politički krug i dio međunarodne zajednice, smislili su taktiku kombinovanu od Pokreta otpora i Iskrcavanja u Normandiji.
Pokret otpora je trebao razjedati politički mozaik iznutra, neprestanim zahtijevanjem formiranja institucija na nivou BiH i prenošenjem svakojakih nadležnosti na Državu.
Iskrcavanje u Normandiji trebalo je biti donošenje novog ustava u kome ne bi postojali entiteti. Za to su postojale tri skoro meč lopte: Aprilski paket, Presuda Srbiji pred MSP u Hagu i Reforma policije.
Sada je došlo saopštenje iz Am. Amb.
To se može tumačiti na nekoliko načina:
· Pokušaj uspostavljanja nove faze BiH u kojoj će tuzemne političke snage naći realnu egzistencijalnu varijantu
· Potpuno cememntiranje Dejtona obzirom da ne postoji mogućnost eksterne prevage na stranu Države
· Moguće je da se radi o kratkoročnom testu koji ima funkciju predaha dok se ne sklopi nova zakulisna strategija za BiH. Jer, dosadašnja je bila doista zakulisna. Političkim generalićima, naivcima, sve je tumačeno kao neophodnost reformi. A kad se kaže reforma onda je red učestvovati u tome. Tako je reforma odbrane u stvari bilo ukidanje Vojske Republike Srpske. To se nije smjelo dogoditi osim ako nije ukinuta vojska uopšte u BiH.
Kakogod izgledao potez američke ambasade, i kakvegod namjere odatle dolazile, jasno je da ulazimo u novu eru kada će biti jasno da ambasade ne mogu da utiču na ovu zemlju. Ambasade mogu da uručuju protestne note a ambasadori mogu da budu pozvani, nazad u zemlju, na duže konsultacije. Tako je sa zemljama gdje ima izbora. Ovo nije zemlja ambasada. Ovo je Bosna i Hercegovina. Sa kontinuitetom, kažu. Ali to nije bitno, bitno je da iza nje stoji međunarodni državni ugovor a pred njom Evropska unija. Čak i ako ne može da opstane kao jedna država, Evropska unija je pred ovom geografijom i populacijom.
Stoga, glas iz ambasade treba gledati optimistično.
On može značiti silazak sa scene snaga koje se uzdaju u ambasadu a ne u kljuse. A to čekamo, nove sarajevske postratne političke opcije koje će se okrenuti napretku.

Нема коментара: